ZonneHub concept Eneco/Rabobank nu realiteit

Nederland heeft haar eerste ZonneHub ooit in bedrijf genomen. Dit is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Eneco en Rabobank West-Brabant Noord. Dit houdt in dat omwonenden die geen geschikt dak hebben toch nog hun eigen zonnestroom kunnen opwekken. Dat gebeurt op een dak dat wordt ‘geleend’. Het Rabobankkantoor in Etten-Leur heeft zich laten lenen voor het plaatsen van 170 panelen. Steeds meer consumeneten heben de behoefte ‘zelfvoorzienend’ te worden in hun energieverbruik. Zodoende ontstaan er steeds meer lokale samenwerkingsverbanden om op dit niveau groene energie te produceren. De Eneco ZonneHub, is een  collectief dak dat in dit geval zich leent voor het plaatsen van panelen. Deze zonnepanelen wekken duurzame energie op voor degenen die geen ruimte op hun eigen dak hebben, maar toch wensen te doen duurzaam en eenvoudig energie opwekking.

Het traject naar de opzet van de ZonneHub

De Eneco ZonneHub is niet zonder slag of stoot van de grond gekomen. Het heeft veel inzet en doorzettingsvermogen van Eneco , Rabobank en de eerste deelnemers gekost. Gaande het proces is er enorm veel kennis opgedaan. Men heeft geleerd van het recht van opstal tot het aanvragen van een beschikking bij de Belastingsdienst. Daarnaast ook van een specifieke aansluiting bij de netbeheerder tot de oprichting van een coöperatie waarin de deelnemers gebundeld zijn. Deze kennis is van eminent belang voor de toekomstige collectieve zonnedaken. Het verloop kan dan met de opgedane kennis eenvoudiger en sneller.

Het streven is om tegen 2050 de regio West-Brabant tot een energie-neutrale regio te maken. Het zal dan tegen die periode mogelijk moeten zijn om zelf duurzame energie op te wekken en het besparen van energie gericht te stimuleren in de regio. Men werkt met ondernemers, inwoners, het onderwijs en de overheid om deze transformatie in stelling te brengen. Samenwerken kan op verschillende manieren goed tot zijn recht komen en de ZonneHub is daar een prachtig voorbeeld van.

Vervolg van het ZonneHub  project

Eneco houdt het nu al bezig met andere ZonneHubs. Het dak van een Gemeenteschuur op Goeree Overflakkee zal zich ook ‘lenen’ voor het plaatsen van panelen op kort termijn. Daarnaast is er ook  ruimte op het dak van een grote koeienstal nabij Gorinchem waar de omwonenden nu al zelf hun groene stroom opwekken. Het dak van sportpark Schuytgraaf in Arnhem Zuid kan 295 panelen ter beschikking stellen aan inwoners uit omringende postcode gebieden waaronder Arnhem-Zuid, Doorwerth, Driel en Oosterbeek. Zoetjes aan zullen er zodoende meer Zonnehubs verrijzen.

GoedkoopsteEnergie.com houdt u op de hoogte van het allerlaatste energienieuws. U krijgt niet alleen globaal nieuws, maar ook nieuws uit uw postcde. Heel handig! U weet dan hoe enn wanneer in te spelen indien dat nodig is. Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie