Weetjes: Wat is het CER? Deel 2

In navolging van het eerste artikel over het CER waarin er is geschreven over de betekenis , het doel en het ontstaan hiervan gaan we verder. In dit deel geven we verdere uitleg over het Contract Einde Register. Als consument heeft u het recht te weten hoe de zaken in elkaar zitten. U heeft dan zelf inzicht in het verloop van de procedure.

Hoe werkt het CER?

Loopt uw oude energiecontract al tegen het eind aan ? En bent u van plan om over te stappen? In dit geval gaan we u dan de procedure voorleggen die gehanteerd wordt. U doet een aanvraag bij de nieuwe energieleverancier. Als die is aangesloten bij het CER dan checkt de leverancier in het register wat de status is van uw contract. Men checkt als u een lopend contract heeft en/of wanneer het is afgelopen. Uw nieuwe leverancier kan het door hem aangeboden contract pas laten beginnen op de datum dat staat genoteerd als de einddatum van het oud contract. Rekening houdend met de voorwaarde dat deze datum niet te ver in de  toekomst zit. Door deze controle wordt u niet opgeschrikt door dubbele contracten en wordt er ook geen opzegboete aan u gegeven . Dit komt veelal voor als u te vroeg bij uw oude leverancier bent vertrokken. Uitstekend zo!

Maatregelen tegen misbruik van informatie

De databank van het CER heeft veel informatie over contracten. Energieleverancier zouden inzage kunnen hebben in de einddata van contracten. Om misbruik van deze belangrijke informatie te voorkomen is er een controle systeem ontworpen. Er wordt een check gedaan op de hoeveelheid gegevens  die door een energieleverancier worden opgevraagd. Vervolgens gaat men na hoeveel zij daadwerkelijk hebben kunnen overzetten naar een nieuw contract. Mocht het bewezen worden dat er door de energieleveranciers misbruik is gemaakt van de gegevens volgt er een sanctie. Ze raken namelijk hun lidmaatschap kwijt.

Bijdrage van de energieleveranciers

Het CER heeft informatie betreffende de contract situatie van klein verbruikers. De informatie moet ergens vandaan komen.Waar komt deze informatie dan vandaan? Dat is dan de bijdrage van de energieleveranciers. De energieleveranciers die lid zijn van het CER moeten iedere week een lijst aanleveren met informatie over contracten. De gegevens die worden opgestuurd zijn : alle bij hun lopende contracten, einddatum, opzegtermijn, verlengperiode en of het contract is geannuleerd. De gegevens worden samengevoegd. Het is verder ook een plicht van de aangesloten energieleveranciers om het lopende contract van iedere nieuwe klant bij het CER na te trekken.

Voordeel bij variabel contract

Het kan zijn dat u zich nooit heeft willen binden aan een vast contract. U heeft zeg maar een contract waarbij u zelf bepaalt wanneer u wilt opzeggen.  Er is meestal een opzegtermijn van een maand indien u besluit om over te stappen. U valt dan binnen de overstapperiode van 6 tot 8 weken. Dan zit u ook heel goed!

CER biedt zeker bescherming

Mede door de implementatie van het CER kunt u veel zorgelozer overstappen. Loopt uw contract tegen het einde aan? En gaat u overstappen? Geen zorgen meer. U laat uw oude contract conform de regels afsluiten (6 tot 8 weken voor het einde overstappen). Hierdoor gaat u vlekkeloos van start met het nieuw contract. Indien u zelf de aanzet geeft met het in acht nemen van de 6 tot 8 weken overstapperiode geeft u de energieleveranciers een goed seintje. Uw nieuwe leverancier zal dan zelf wachten met het overnemen van het contract.

GoedkoopsteEnergie.com heeft behalve aanbiedingen ook veel nieuwtjes en weetjes om u als consument beter bekend te maken met de energiemarkt. U weet dan waarover er geschreven wordt en herkent u ook als er iets mis dreigt te lopen met bijvoorbeeld uw contract. Vergelijk de aanbieders en zorg ervoor dat uw zaken netjes in orde zijn.

Wees wijs en vergelijk!

 

Plaats een reactie