Weetjes: Wat is het CER ( Contract Einde Register)? Deel 1

Het is zeer belangrijk om een controlemechanisme te hebben als u van plan bent om een contract af te sluiten/over te stappen bij een leverancier. Een mechanisme/controlepost die alles voor de goede gang van zaken goed in de gaten houdt. De energiemarkt heeft ook zo een controlepost. Deze draagt de naam van Contract Einde Register (CER).

Wat houdt het CER (Contract Einde Register)in?

Het CER is een database met belangrijke informatie over alle lopende energiecontracten van consumenten( kleinverbruikers) in Nederland. Hierin is vastgelegd bij welke leverancier u een energiecontract heeft , wat de einddatum van het contract is en ook wat de opzegtermijn is. Bij aanmelding bij een nieuwe leverancier wordt er in het CER gekeken wanneer uw oude contract afloopt. Met de verkregen info kunnen ze dan een startdatum voor uw nieuw contract bepalen. De benaming CER wordt sinds 1 augustus 2013 gehanteerd, hiervoor droeg het de naam Contract Controle Protocol (CCP). 

Waarom bestaat het CER?

De liberalistie van de energiemarkt was in 2004 een feit. U kon vanaf dat moment dan kiezen welke leverancier u stroom en gas mocht leveren. De aanbieders van energie namen toe in aantal en het verven ging hard. Er werden heel mooie pakketten gepresenteerd en mensen stapten over. Er was wel een probleem. De administratie was nog niet helemaal in orde. Veel overstappers werden verrast met een (hoge) opzegboete van hun oude leverancier. Wat was de oorzaak? De oorzaak was dat de nieuwe leveranciers geen informatie hadden over de afloop van de contracten. Consumenten werden niet volgens procedure overgenomen. Er werd een modus bedacht. De oplossing werd het CCP (nu CER).

Het doel van het CER

Het CER is een gedragscode die ervoor zorg moet dragen dat energieleveranciers u als consument beschermt tegen gevolgen van het niet correct overstappen. De contracten moeten naadloos in elkaar overgaan. Hierdoor wordt u dan ook niet verrast met overlappende contracten en leveringsovereenkomsten die geen goede aansluiting hebben op elkaar. De meeste leveranciers hebben de keus gemaakt om zich aan te sluiten. Door het bijhouden van één databank krijgen de leveranciers inzicht in contractgegevens. Het is dan ook een instrument die gebruikt wordt ter voorkoming van opzegboetes bij consumenten.

Dit artikel is bedoeld om u inzicht te geven in de bedoeling en het ontstaan van het CER. Er komt nog een artikel die verder zal ingaan op de functie van het CER.

GoedkoopsteEnergie.com is een website waar u energieleveranciers kan vergelijken en het beste contract naar behoefte kan kiezen. Er is ook geen gebrek aan energieaanbiedingen. U wordt op de hoogte gehouden van de top aanbiedingen. Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie