Waarom betalen voor het meettarief en wie stelt het vast?

We hebben het vaker in artikelen gehad over de standaard meter en de slimme meter.Die worden door de netbeheerder aan u aangeboden om een inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Het gebruik van deze meters is echter niet kosteloos. Door elke netbeheerder worden er kosten in rekening gebracht voor het gebruik. Dat is om voor onder andere onderhoud te zorgen.

Waarom het meettarief betalen?

Tegenover het gebruik van faciliteiten staan er kosten. Ook voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter betaalt u dus een vastgesteld bedrag aan uw netbeheerder. Het verschaffen van toegang tot meetgegevens wordt door uw netbeheerder gedaan. De netbeheerder geeft uw meterstanden in deze door aan uw energiebedrijf.Deze gegevens worden door uw energieleverancier gebruikt om uw energienota op te maken.

Op uw energienota ziet u altijd vermeld ‘meettarief’. Dit wordt in rekening gebracht door uw energieleverancier(betaling van het meettarief is dus aan uw energieleverancier). Het beheer van uw energiemeter ligt wel altijd bij uw netbeheerder.

Betaald u meer voor een slimme meter dan een traditionele meter?

De betaling voor de typen meters is gelijk. U betaalt dus evenveel voor het meettarief bij een slimme meter als een traditionele meter. Het kan zijn dat u niet weet welke meter u heeft. De mogelijkheid bestaat om dat dan na te vragen bij uw energieleverancier.

Wie zorgt voor de vaststelling van de meettarieven?

De vaststelling van de meettarieven voor elektriciteit en gas vindt jaarlijks plaats door de Autoriteit & Markt (ACM).

Meettarief (excl btw)Type meter
€ 20,68type <_ G6
€ 52,72type G10 en G16
€ 181,30type G25

Bent u al overgestapt naar en slimme meter? Het energiebedrijf waar u bent aangesloten stuurt u dan twee maandelijks een kosten-en verbruiksoverzicht. Dit overzicht is kosteloos. Bij het afnemen van extra diensten bij uw energieleverancier worden in de praktijk dan ook extra kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden NIET gerekend tot kosten verbonden aan het meettarief.

 Wat te doen bij ontevredenheid over de hoogte van het meettarief?

Bent u ontevreden over de hoogte van uw meettarief? U kunt dan deze simpele stappen ondernemen om aan te laten passen. Check hoe groot uw elektriciteitsaansluiting of gasmeter is. U kunt laten checken als de mogelijkheid er bestaat om over te stappen naar en iets kleinere meter met eventueel een kleinere aansluiting. Het is wel aan te raden dat u hiervoor contact opneemt met een erkend installateur. Die kan dan de situatie bekijken en aangeven als de wijziging mogelijk is van een grote meter naar een kleinere. De kleinere meter moet wel qua pasvorm aansluitbaar zijn op uw aansluiting. De onderzoekskosten van de installateur zijn wel voor uw rekening.

Is gebleken dat uw gasmeter kleiner of gelijk is aan G6, dan heeft de vervanging naar een kleinere gasmeter geen nut. De overstap naar een kleinere gaat het niet goedkoper maken. Bekijken we de kosten voor de elektriciteitsmeter zijn voor aansluitingen tot en met 3×80 Ampère. Alleen door te kiezen voor een kleinere aansluiting kunt u bezuinigen op stroom.

Goedkoopsteenergie.com is de website die u steeds meer wegwijs probeert te maken als het gaat om energie informatie. U leert er steeds weer iets bij indien u dat nog niet wist. Ook voor de laatste aanbiedingen op het gebied van energie vindt u er zeer regelmatig. De energievergelijker is er voor u als hulpmiddel om de voordeligste aanbieder op basis van uw verbruikswaarden te identificeren.

 

 

Plaats een reactie