Verlaagde prijzen energie windparken in de maak, echter nog niet subsidieloos

Het ligt in het verschiet om de prijs van energieopwekking door windmolens op zee een forse daling te zien ondergaan. Echter is er nog lang geen sprake van subsidieloze windparken op zee. Kosten voor windenergie zullen afnemen en dat zal dan ook weer een positief effect hebben op de prijzen naar de consumenten & particulieren.

Staat anticipeert forse verlaging kosten opzet windparken

Er zij tal van indicaties dat de kosten van stroom uit zeewind zullen dalen. Tegen alle verwachtingen zullen de kosten sneller en sterker dalen dan initieel berekend. Mede door de kostenverlaging zullen er positieve effecten uit voortvloeien. Met name de prijsbepaling zal positief beïnvloed worden. Nog een reden voor de consument om over te stappen naar het gebruik van duurzame energie dus.

Het ligt verder ook nog in de bedoeling om in 2022 de eerste subsidieloze windparken ter wereld aan te leggen voor de Nederlandse kust. Dat Nederland een pioneer mag zijn in deze mag zeker een voorrecht genoemd worden mocht het zo zijn.

Condities om windparken op zee op te zetten

De kosten voor het opwekken van windenergie op zee zullen verminderen en in het verlengde daarvan oook de benodigde overheidssubsidie. Men heeft in 2013 afgesproken om binnen een decenium( 10 jaar) een verlaging van kosten te bewerkstelligen van 40 procent. Deze korting moet betrekking hebben op de bouw, exploitatie en aansluiting van windparken. Een zeer realiseerbare doelstelling. Hoe is het mogelijk om deze daling in kosten te realiseren? Om de daling te realiseren heeft men schaalvergroting, innovatie, lagere grondstoffenprijzen en betere financieringsmogelijkheden aangwend.

Mogelijk meerdere subsidieloze windparken ter wereld

Dit alles lijkt hel mooi te zijn, maar er zijn zeker zaken waarop er goed gelet dient te worden. Zo betaalt de overheid ook wel mee voor de aansluiting van de op zee liggende windparken op het landelijk stroomnet. Om deze reden zijn de windparken die in 2022 voor de kust van Nederland zullen verrijzen dus niet subsidievrij. Helaas is er dus toch geen wereldprimeur in deze.

Op schema heeft men de bouw van twee windparken die elk minimaal 700 megawatt aan stroom zullen produceren. Deze windparken komen te staan in het gebied te Borssele. de oplever data van deze windparken zijn naar verwachting 2020 en 2021. Samen kunnen deze windparken tot wel 2 miljoen huishoudens voorzien van duurzame stroom. Als dit project is afgerond zal de hollandse kust drie nieuwe windparken hebben met een afzonderlijk vermogen van 700 megawatt. Per 2023 moet de laatste van de drie af zijn.

Steeds meer reden om over te stappen naar duurzame energie. Het is wel degelijk mogelijk om te besparen vanwege de innovatieve aanpak en mogelijkheden die de markt nu biedt. En met zulke projecten ziet de toekomst er nog rooskleuriger uit. Op GoedkoopsteEnergie.com kunt u vrijblijvend duurzaam energie vergelijken. Op basis van de talloze energie aanbiedingen kunt u op basis van uw verbruikswaarden het beste contract kiezen. Ga voor het besparen van tot wel honderden euro’s op energiekosten.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie