Vattenfall laat GVB op groene stroom lopen

GVB, het Amsterdamse vervoerbedrijf draait per 1 januari 2019 groener. Dit houdt in dat Vatttenfall de nieuwe energieleverancier wordt van het bedrijf. GVB zal per die datum voorzien worden door Vattenfall van duurzame energie welke in Nederland wordt opgewekt. 100% Duurzame stroom die ook voor 100% in nederland wordt opgwekt. Een groene start voor GVB dus!

Vattenfall & GVB leggen alles goed vast

Dit samenwerkingsverband is per contract vastgelegd. De duur van het contract is 10 jaar, hetgeen betekent dat het dus loopt tot en met eind december van het jaar 2028. Zoals eerder aangegeven komt de groene stroom voor de volle 100% uit Nederland. Om de voorziening van GVB te garanderen heeft men de windmolens van onder andere het windpark Slufterdam ingezet. Dat is specifiek aangegeven. Ook zal GVB samen met Vattenfall werken aan extra duurzame opwekcapaciteit om in de energiebehoefte van GVB te kunnen voorzien. Dit partnerschap zal alvast voor de komende 10 jaren vast staan en van grote betekenis zijn voor het Amsterdamse vervoer. Naast het groen laten rijden van het vervoer zullen deze partner zeker ook gezmanelijke activiteiten op duurzaam vlak promoten.

GVB wil klimaatneutrale status bereiken

Als grootverbruiker van energie wilt Vattenfall vanaf 2015 de klimaatneutrale status aanhouden. Vooral het aanvullend vergroenen van het stroomverbruik zal als volgende stap aangepakt worden. Omgezet in cijfers verbruikt GVB net zoveel stroom als ongeveer 45.000 huishoudens in de gemeente Amsterdam. Als de elektrische bussen rijden loopt dit op naar het equivalent van ongeveer 55.000 huishoudens.

Ook zullen de partners zich samen inspannen om een zogenaamde ‘energy hub’ te ontwikkelen. Het dak van het het GVB pand zal men omtoveren tot een groot zonnedak. Amsterdam moet uiteindelijk ook mee kunnen profiteren van de extra opwekcapaciteit. Hoe dat zal werken is nu nog onduidelijk, maar het komt er wel. De partners werken onderstussen aan diverse modellen hoe dit mogelijk te maken.

Wees wijs & vergelijk!

Plaats een reactie