Vast tarief of variabel tarief: wat levert mij de goedkoopste energie?

Een vast of variabel tarief voor energie, wat is de beste keuze? Uiteindelijk wil je natuurlijk de goedkoopste energie afnemen, het is verstandig om er rekening mee te houden dat zowel de vaste als de variabele tarieven zo hun voor- en nadelen kennen.
Vast tarief voor energie biedt zekerheid

Een vast tarief voor energie biedt vooral zekerheid, je kunt het tarief voor een jaar, voor 2 jaar of zelfs voor een langere periode vastzetten. Je spreekt met je energieleverancier af dat het tarief tussentijds niet zal wijzigen, zodat je goed weet waar je aan toe bent. Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je niet voor verrassingen komt te staan, aan de andere kant betaalt je daardoor niet altijd de laagste prijs.

Risico bij u of bij de energieleverancier

De energieleverancier neemt het risico op prijsstijgingen en -dalingen als het ware van je over. Dalen de tarieven? Dan heeft de energieleverancier voordeel, jij blijft namelijk de vaste tarieven betalen. Lopen de kosten voor energie juist op? Dan wordt de marge voor de energieleverancier kleiner, jouw kosten zullen namelijk niet oplopen. Je betaalt een klein bedrag per kWh of kubieke meter gas om dit risico bij de energieleverancier neer te kunnen leggen. Een vast tarief voor energie levert wat dat betreft op de korte termijn niet direct de goedkoopste energie op. Het kan je wel helpen schommelingen te voorkomen en levert voordeel op zodra de tarieven beginnen te stijgen.

Variabel tarief kan twee keer per jaar veranderen

Het variabele tarief voor energie dan. Dit levert je in eerste instantie de goedkoopste energie op. Het risico op prijsschommelingen komt bij jou te liggen, zodat je de energieleverancier daar geen klein bedrag voor hoeft te vergoeden. Zowel per 1 januari als per 1 juli kan de energieleverancier de tarieven aanpassen, zowel omhoog als omlaag. Dalen de tarieven? Dan ben je spekkoper en neem je nog altijd de goedkoopste energie af. Stijgen de tarieven? Dan lopen je maandlasten iets op, het is een risico dat je kunt nemen.

In de meeste gevallen is het verstandig om een variabel tarief voor energie af te sluiten, wanneer je verwacht dat de prijzen de komende tijd min of meer gelijk blijven of zelfs wat zullen dalen. Daarnaast is het van belang om na te gaan of je een financiële tegenslag van een paar tientjes per maand zou kunnen opvangen. In dat geval heb je een buffer achter de hand, op basis waarvan je best wat risico kunt accepteren.

Afzonderlijke tarieven voor dag en nacht

Heb je een dubbele meter? Houd er dan bovendien rekening mee dat je afzonderlijke tarieven betaalt voor stroom die je overdag of ‘s nachts gebruikt. Dit staat los van vaste of variabele tarieven voor energie. Je kunt wat dat betreft de goedkoopste energie afnemen en overdag toch meer betalen dan tijdens de nachturen. Indien je een enkele meter hebt zitten betaal je zowel overdag als ‘s nachts hetzelfde tarief.

Plaats een reactie