VAE zet enorme batterij van 108MW online

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een blaudruk gezet van hoe ze de komede jaren willen omgaan met het produceren uit hernieuwbare bronnen. Maar de plannen voor productie zijn niets zonder een gedegen opslag. Daarom hebben ze de grootste batterij ter wereld laten ontwikkelen. Deze heeft een capaciteit van meer als 100 megawatt. Dat wordt verkondigd door techwebsite Quartz. 

VAE zit te midden een zonrijk gebied

Aan zon ontbeert het zeker niet in de Verenigde Arabische Emiraten(VAE). De zonnepanelen die er geplaatst zijn functioneren heel goed. Is er even geen zonlicht ter beschikking, dan vangen de batterijen de toevoer van energie op. De VAE kent op tien locaties batterijen, maar de de aansturing vindt vanuit één centrale plek plaats. Hoe werkt het precies? De capaciteit van de tien batterijen wordt gebundeld tot een capaciteit van 108 megawatt. Ze opereren gezamenlijk dus als één grote ‘virtuele’ energiecentrale. Deze batterij is in opslag veel groter dan die van Tesla ( Australië 2017). Deze heeft een opslagcapaciteit van ruim 100 megawattuur. Toen had Tesla met de Australische batterij de grootste opslag.

VAE wilt investeren in Hernieuwbare energie

Als het gaat om olievoorraden kunnen weinig landen tippen aan de VAE. Toch gaat de VAE flinke investeringen van miljaren dollars steken in het ontwikkelen van de hernieubare energie. In 2017 werd er specifiek voor dit doel al ruim 163 miljard dollar vrijgemaakt. Het doel van de Emiratische regering is om tegen 2050 ruim 60 procent van de energie te halen uit hernieuwbare energiebronnen. Veel bewoners wonen aan de kust en met de klimaatverandering kunnen ze mogelijk getroofen worden door dit fenomeen. De VAE probeert zoveel als mogelijk te beschermen. Naast de batterij wordt er te Abu Dhabi ook een zonnepark gebouwt dat uiteindelijk het grootste zonnepark ter aarde moet worden. De investering gekoppeld aan dit park was in 2016 al ruim 872 miljoen dollars. Naar verwachting zal dit park een capacitiet van ongeveer 1.177 megawatt moeten opwekken.

Natrium- zwavelaccu’s uit Japan

De VAE spaart kosten noch moeite om het beste van de batterij te maken. Het batterijsysteem bestaat namelijk uit natrium-zwavelaccu’s , welke geleverd worden door een bedrijf uit Japan. Er was een optie bestaande uit Litium-ion accu’s (elektrische auto’s), maar deze zijn kleiner dan de natrium-zwavelaccu’s en hebben ook nog kloeling nodig om op de juiste temperatuur te functioneren. Dit in tegenstelling tot de natrium-zwavelaccu’s die gewoon werken op temperaturen van 3oo graden Celsius. De temperaturen in het woestijn zullen dus beter van toepassing zijn voor het gebruik van deze. Wat isolatie betreft zijn deze accu’s goed geīsoleerd. De afkoelende accu kan ernstige schade oplopen.

Quartz geeft tot slot aan dat in geval van nood de capaciteit van 108 megewatt genoeg zal zijn om Abu Dhabi gedurende zes uur te voorzien van energie. dat is voor zo een grote en drukke stad niet niets.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie