Tips voor het kiezen van een energieleverancier

Bent u de zoektocht gestart naar een nieuwe energieleverancier of is het de voor het eerst dat u gaat kiezen voor een energieleverancier? Dan zult u zeer waarschijnlijk een aantal vragen hebben. Zaken zullen u bezig houden. Maar die informatie kunt u zeker wel achterhalen. Vragen die kunnen verrijzen zijn:

 • Hoe zit het proces van overstappen in elkaar?
 • Kiest u voor grijze stroom of gaat u toch voor groene stroom?
 • Wilt u een enkel- of dubbeltarief betalen? 

Dit zijn slechts enkele vragen die u bezig kunnen houden. Voor het gemak hebben we een paar belangrijke zaken op een rij gezet zodat u een goede overstap/aansluiting  kunt ervaren. 

Kiest u voor het eerst een energieleverancier?

Indien u voor het eerst een energieleverancier kiest moet u op een paar zaken letten. Het is uitermate belangrijk om een goede start te maken. Onderstaande tips kunnen u op weg helpen om een goede doorstart te maken:

 • Zoek alle energieleveranciers op en vergelijk de tarieven;
 • Laat de totaalprijs berekenen op basis van uw verbruik. Naast de leveringstarieven moet u ook rekening houden met de transportkosten, btw, energiebelasting en het vastrecht;
 • Kies voor de duurzaamste en groenste energieleverancier;
 • Loop de voorwaarden goed na. Let op de geldigheidsduur van het actietarief. Bekijk ook de prijzen die u daarna zult moeten betalen. Bekijkt u ook gelijk als er kosten zijn verbonden aan een bepaalde betaalwijze of betalingsherinnering. En tot slot ook nog laten checken als deze contractvorm past bij uw situatie.

Er zijn tal van energievergelijkers die dit alles voor u in kaart kunnen brengen. GoedkoopsteEnergie.com is er natuurlijk ook eentje. U kunt ook laten checken door Energievergelijking.nl, Aanbiedingen.com, Power.nl , EnergieVeiling.com en andere onafhankelijke energievergelijking sites. Heeft u uiteindelijk een energieleverancier uitgekozen? Geeft dan uw recente meterstanden door aan deze. Het is handig om een kopie van deze gegevens te bewaren. De energieleverancier zal u een termijnbedrag aanbieden op basis daarvan. Controleer wel als de meterstanden correct staan op het contract.

Overstappen en een andere energieleverancier kiezen

De overstap is een stap die de consument onderneemt wanneer hij/zij op zoek is naar beter of voordeliger. Bijvoorbeeld vanwege lagere tarieven, betere klantenservice of vanwege betere voorwaarden. Daarnaast kan een reden zijn om groene stroom af te nemen. Veel Nederlanders zijn milieubewust en kiezen dus steeds vaker voor een duurzame energieleverancier.

Het kan zijn dat u na een bepaalde periode verruilt van woonadres. Dan kunt u ook verhuizen met behoudt van uw huidige energieleverancier. wel bent u verplicht om de verhuizing te melden. De energieleverancier zal dan een eindafrekening maken voor het oud adres.

Bij het overstappen moet u letten op de onderstaande zaken:

 • Na het overstappen moet u wel uw eindafrekening controleren die u ontvangt van uw vorige energieleverancier;
 • Uw nieuwe energieleverancier mag vragen dat u een waarborgsom betaalt indien het vermoeden bestaat dat u een ‘betalingsrisico’ vormt vanwege vorige schulden of betalingsachterstanden. U kunt wel al snel een paar honderden euro’s tot duizend euro kwijt aan een waarborgsom;
 • Indien u gaat betalen via acceptgiro gaat u extra betalen. Betalen via automatische incasso of iDeal is voordeliger;
 • Zegt u het contract voortijdig op? Dan zult u een boete moeten betalen zoals omschreven in het contract;
 • Is er een welkomstkorting bij het nieuw contract? Dan krijgt u deze bij het volledig doorlopen van het contract. Bij het voortijdig stopzetten krijgt u deze niet.

Het is zeer belangrijk om energie te vergelijken en dan online over te stappen. Ook zij er mogelijkheden om uw energieverbruik te volgen, daarvoor zult u een energieverbruiksmeter nodig hebben.

Hoe komt u aan duurzame energie?

Staan duurzaamheid en het klimaat hoog op uw agenda? Dan is de logische keus een energieleverancier die duurzame energie inkoopt, verkoopt en produceert. Ook het investeren in groene energie is van groot belang, omdat er dan geen kolencentrales meer gebouwd zullen worden. Overstappen naar groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn dan grijze stroom.

Instanties waaronder de Consumentenbond hebben de duurzaamheidsgraag van alle energieleveranciers onderzocht. Ze hebben dus in kaart kunnen brengen welke energieleveranciers aan de groene kant zitten en welke helaas aan de grijze kant zitten.

Kiest u voor variabele, vaste of dynamische tarieven?

Het kiezen van een contractvorm is des persoons. U kiest simpelweg wat voordelig is en werkt voor u. Wel moet u natuurlijk letten op de voor-en nadelen. Deze zullen uiteindelijk het verschil uitmaken. Hieronder de contractvormen met mogelijke voor-en nadelen:

 • Energiecontract voor onbepaalde tijd– Het voordeel bij dit contract is dat u alle vrijheid heeft om over te stappen. Het nadeel is wel dat u geen welkomstkortingen en dergelijke aangeboden krijgt.
 • Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven– Een voordeel van deze contractvorm is dat u zekerheid heeft qua prijs en ook nog de kans heeft om een hoge welkomstkorting te genieten. Een nadeel kan zijn dat het soms wel duurder kan een contract voor onbepaalde tijd. Dat hangt af van de actuele energieprijzen.

Een contract voor een jaar met vaste tarieven en een daaraan gekoppelde welkomstkorting is vaak een bron van besparing. U moet wel na dat jaar de wateren van de markt weer testen om opnieuw over te stappen of om een geheel nieuw contract af te sluiten.

 • Vast energiecontract met variabele tarieven– Deze contractvorm raden wij ten strengste af. Het energiebedrijf kan op elk moment besluiten om de prijs te verhogen. U kunt dan niet besluiten om het contract te annuleren vanwege de boeteclausule.
 • Energiecontract met dynamische tarieven– Dit contract geeft het energiebedrijf de mogelijkheid om dynamische of flexibele tarieven te hanteren. U betaalt dus een prijs die gekoppeld is aan de actuele energieprijs op de beurs.

Gaat u voor een kort of langer contract?

Als er gesproken wordt over een kort contract refereert men vaak naar een jaar contract met vaste tarieven. De langer lopende contracten zijn die over drie of vijf jaar lopen. Als de signalen aangeven dat de prijzen voor energie de komende jaren fors zullen stijgen, dan mag u wel kiezen voor het langer contract. Dalen de prijzen? Dan bent u dan achteraf duurder. Het is dan nadelig. Al met al om te overwegen. Met een langer contract hoeft u zeker voort een paar jaar niet te kijken naar uw energieleverancier. De kans is dan wel groter dat u geen welkomstkorting zal ontvangen.

Indien u een kort contract heeft kunt u na afloop weer checken welk energiebedrijf het beste bod heeft voor u. Na afloop van het contract kunt u dan direct weer overstappen naar het voordeligste contract op basis van uw situatie. Energie vergelijken werkt echt wel effectief als het om besparen gaat.

Enkel-of dubbeltarief? Hoe werkt dat?

Snel uitleggen wat dit inhoudt. Bij een enkeltarief blijven de kosten hetzelfde. Als u kiest voor het dubbeltarief zal u tijdens de piekuren een hoger tarief betalen en tijdens de daluren natuurlijk minder. De daluren zijn meestal in de nacht en in het weekend. Kiest u voor het betalen van het dubbeltarief? Dan zult u wel een energiemeter met dubbele telwerken moeten plaatsen. Soms wel een meter met vier telwerken indien u zonnepanelen heeft en wilt terugleveren. De slimme meters hebben altijd vier telwerken.

Het is goed om te weten dat het piektarief bij dubbeltarief hoger zit ten opzichte van het enkeltarief. De keus voor enkel-of dubbeltarief zal afhangen van de prijzen bij uw energieleverancier. Daarnaast zal uw verbruik van stroom tijdens de piek-en dalperiode zorgen voor de kostenbepaling.

Plaats een reactie