Synchronisatie kosten vrijwillige gasafsluiting bij netbeheerders nodig

Steeds meer consumenten vermijden het gebruik van een gasinstallatie in huis. Ze stappen volledig over naar het gebruik van stroom om diverse redenen. Er wordt formeel een verzoek gedaan aan de netbeheerder om de afsluiting te doen van het gasnetwerk. Dat wordt meestal vlot en snel gedaan, maar er is wel een betaling aan verbonden. En waar het helemaal mis loopt is dat de verschillende netbeheerders elk een ander bedrag in rekening brengen voor de afsluiting. Het verschil in kosten werd door programma Kassa opgemerkt en besproken.

Geen éénduidig beleid voor afsluiten gasaansluiting

Elke netbeheerder hanteert een ander principe als het gaat om de afsluiting van het gasnet. Netbeheerder Stedin bijvoorbeeld verzegelt de gasmeter netjes af en brengt daar geen kosten voor in rekening. Aan de andere kant brengt Netbeheerder Liander rond de €685,- in rekening voor het afsluiten van de gasmeter en de leiding. Netbeheer Nederland heeft door dit verschil in werkwijze wel haar stem laten horen en vraagt naar synchronisatie van het in rekening brengen van kosten.

Afsluiting van stadsverwarming ook een mogelijkheid

Het kan ook anderes aangepakt worden. Er zijn verschillende voorbeelden van hoe het kan. Stel dat een huishouden niet meer aangesloten wilt zijn op stadsverwarming. De mogelijkheid is er om een andere vorm van verwarming te kiezen is er dan ook. Men betaalt dan de kosten voor de afsluiting van stadsverwarming. De kosten hiervoor liggen rond de €450,-. Het moet wel aangegeven worden dat de kosten flink zijn gedaald hiervoor, in het verleden moest men duizenden euro’s betalen. Om dit soort van zaken goed uit te leggen heet men een speciale wedsite gelanceerd, stadsverarming.nlMiddels dit medium kunt u alle ontwikkelingen rondom stadsverwarming opzoeken.

Onterechte boete bij de keus van duurzame warmte

Er komt steeds meer keus bij het kiezen van de bron bij gasgebruik. Men kan steeds meer alternatieven voor gasgebruik kiezen. Maar er is een beperking als men wilt overstappen. Er wordt een boete die men opgelegd krijgt bij de overstap naar duurzame warmte. Dat is ongehoord, maar toch een feit. Vanuit het kabinet komen er suggesties die vragen dat de leverancier deze kosten voor zijn rekening neemt. Subsidie’s worden wel verstrekt voor het opzetten van alternatieve duurzame warmte installaties. Echter zijn  de aanschafkosten voor een zonneboiler en warmtepomp nog aan de hoge kant, dus dat weerhoudt de consument nog om te investeren.

Wees wijs & vergelijk!

Plaats een reactie