Stijging tarieven transport energie met €1,50 op jaarbasis

Voor 2019 staat er een wijziging op schema voor transporttarieven van elektriciteit en gas. De kosten voor transport zullen met in totaal €1,50 per jaar per huishouden stijgen. Op basis van cijfers is dat minder dan de berekende inflatie. De calculatie vloeit voort uit de tarievenbesluiten voor de regionlae netbeheerders en TenneT, de landelijke netbeheerder.  De Autoriteit Consument & Markt zorgt voor de vaststelling.

ACM ondersteunt duurzame energievoorziening

Een ieder heeft recht op een betaalbare, duurzame en ook betrouwbare energievoorziening. De ACM ondersteunt deze gedachte en probeert zoveel als mogelijk een klimaat te scheppen waarbij dat ook zo is. De netbeheerders die monopolisten zijn op het gebied van transport van energie worden onder andere door de ACM gecontroleerd. Als toezichthouder zorgt de ACM ervoor dat de transport-en aansluittarieven niet onnodig hoog uitvallen. Dat moet de netbeheerders de ruimte geven om investeringen te kunnen plegen. Uit berekeningen blijkt dat transport- en aansluittarieven gemiddeld 1/5e deel uitmaken van de energierekening van de consument. Dat komt bij de doorsnee huishoudens uit op ongeveer €300,- op jaarbasis.

Aanpassing transporttarieven nodig om niet achter te blijven

Om de energietransitie te versnellen moet er een integratie plaatsvinden tussen de Nederlandse elektriciteitsmarkt en de Europese elektriciteitsmarkt. TenneT moet omvangrijke investeringen plegen in het hoogspanningsnetwerk om de connectie tot stand te brengen. Vandaar de aanpassing van de hoogte van de transporttarieven. De Cobra-kabel is bijvoorbeeld een recente investering gedaan door TenneT voor een directe elektriciteitsverbinding met Denemarken. Het doel van de integratie van de Europese elektriciteitsmarkt is om uiteindelijk een duurzamere energievoorziening en lagere energieprijzen te bewerkstelligen.

Vergelijken om toch minder te blijven betalen

Het is merkbaar dat er verhogingen zullen komen. Het is dus zaak dat u energie blijft vergelijken om een gunstig tarief te genieten. Op GoedkoopsteEnergie.com wordt u helemaal op weg geholpen naar een gegarandeerde besparing. Deze onafhankelijke vergelijkingssite heeft de allerlaatste energie aanbiedingen waardoor u steeds een ge-update overzicht heeft van de energiemarkt.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie