Slimme thermostaat huren of kopen?

Heeft u een aanbieding ontvangen van de energieleverancier waarbij u een slimme thermostaat kunt huren? Bekijk dan eerst wat de slimme thermostaat voor u kan doen. De thermostaat kan u helpen om in huis op energie en gas te besparen. Veel energieleveranciers bieden dan ook hun eigen model aan.

Verschillende huur thermostaten

Energieleverancier Eneco biedt de TOON aan en daarvoor betaalt u elke maand €3,50. Essent geeft u de keuze in twee slimme thermostaten: NEST en de E-thermostaat. Anna behoort toe aan de Nederlandse Energie Maatschappij en daarbij betaalt u €3,99 per maand. Het betreft hier thermostaten waarbij u een contract moet afsluiten. Bij sommige thermostaten moet u ook de installatiekosten betalen.

  • NLE: Anna €70 aan installatiekosten
  • Delta €99 aan installatiekosten
  • EON: EnergieAssistent €85 aan installatiekosten
  • Essent: NEST €79 aan installatiekosten
  • Eneco: TOON €0

Slimme thermostaten helpen te besparen of toch niet?

Een slimme thermostaat kan u helpen om het verbruik van energie en gas terug te dringen. De thermostaat kan bijvoorbeeld de verwarming aanzetten of uitzetten. Gaat u een contract met één van de bovenstaande energieleveranciers aan? Weet dan ook dat u in die tussentijd NIET mag overstappen naar een andere energieleverancier. U loopt dan de welkomstkortingen mis die u anders had ontvangen bij een dergelijke overstap.

Handmatig instellen en ouderwets de verwarming lager zetten is gratis

De meeste contracten met een slimme thermostaat hebben een gemiddelde looptijd van 3 jaar. U kunt zelf ook prima op uw energieverbruik en gasverbruik letten. Het is misschien handig maar wanneer u handmatig de thermostaat instelt doet u eigenlijk hetzelfde als de slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kopen lijkt in dit geval beter te zijn, of u koopt of huurt er helemaal geen een en begint gewoon zelf met energie besparen.

Wat ook een bijkomend punt is woningen die voorzien zijn van stadsverwarming, in dat geval zijn niet alle thermostaten geschikt. Een slimme thermostaat kan niet geplaatst worden als u vloerverwarming heeft.

Besluit u toch om een slimme thermostaat te kopen dan moet u denken aan een bedrag van rond de €200. Nefit biedt de ModuLine Easy bijvoorbeeld en kost €209 en is te gebruiken met de bijbehorende Nefit Easy App. In dezelfde prijsklasse kunt u ook de Atag One slimme thermostaat kopen, deze thermostaat werkt met een plug en play systeem en is draadloos.

Besparen is ook energie vergelijken

Een gemiddeld huishouden die zelf op zijn energie en gasverbruik let kan daarmee al zo’n 25% besparen op de energiekosten, met een slimme thermostaat kunt u tot 20% besparen. De thermostaat neemt u misschien bepaalde zaken uit handen, maar u kunt dit ook prima zelf doen. Buiten het energie besparen in huis kunt u ook nog eens energie vergelijken. Met energie vergelijken bespaart u bovenop uw energiezuinige gedrag nog eens tot €450 per jaar.

Plaats een reactie