Slimme meter moet ik die aannemen?

Een brief ontvangen van uw netbeheerder met de aankondiging dat zij een slimme meter komen plaatsen? Vanaf 2014 zijn alle Nederlandse netbeheerders begonnen met het uitrollen van de slimme meter en worden ze in fases geplaatst bij Nederlandse huishoudens.

Slimme meter is gratis tenzij..

Waarom word deze slimme meter geplaatst en is het gratis? Om op het laatste terug te komen: ja wanneer de netbeheerder aangeeft hem zelf te komen plaatsen is het gratis, maar wanneer u zelf een verzoek indient voor het eerder plaatsen dan zijn daar kosten aan verbonden. Het maximale bedrag dat gerekend mag worden voor het eerder plaatsen van de slimme meter ligt op €71,40 incl BTW.

80% aan slimme meters geïnstalleerd in 2020

In 2020 zal 80% van de slimme meters geplaatst zijn volgens de planning van de netbeheerders. Een slimme meter kan op afstand afgelezen worden door uw netbeheerder die vervolgens uw energie en gasverbruik kunnen doorgeven aan uw energieleverancier. Dit mogen zij 6 keer per jaar doen, waarop de energieleverancier u om de 2 maanden een overzicht kan sturen van uw energieverbruik en de kosten ervan. Zo word u erop geattendeerd om op uw energieverbruik te letten of het kan zo zijn dat u opmerkt dat het energie besparen zijn werk heeft gedaan en dat u dus kosten heeft bespaard.

Energie besparen met slimme meter

De slimme meter zelf zal niet gedetailleerd uw verbruikskosten kunnen laten zien, maar met een energieverbruiksmanager kan dit weer wel. Daarvoor is er een app waarmee u kunt bekijken wat uw energie en gasverbruik per dag is. Zo kunt u tijdig ingrijpen wanneer uw energieverbruik omhoog is gegaan, pak de oorzaak ervan aan en u kunt meteen starten met energie besparen. Een energieverbruiksmanager kan u helpen om zo’n 5 tot 10% op uw energiekosten te besparen.

Energie verbruiken wanneer er voldoende aanbod is

Wat er dus verandert met een slimme meter is dat u niet meer zelf uw meterstanden hoeft door te geven, ander bijkomend voordeel: u krijgt een beter overzicht van wat u precies verbruikt heeft. Loopt u het risico dat u gaat bijbetalen? dan kunt u daar direct iets aan doen. De netbeheerders maken gebruik van de data van de slimme meter om de vraag en het aanbod van duurzame energie beter te kunnen monitoren. Zo kunt u met de energieverbruiksmanager in de toekomst ook bekijken op welk tijdstip er voldoende aanbod is in duurzame energie. Op het piekmoment kunt u er dan voor kiezen om uw wasmachine aan te zetten. Is er minder duurzame energie voorradig? Dan wacht u met het gebruik van uw elektrische apparaten.

Niet verplicht om slimme meter te accepteren

Gelukkig is de slimme meter nog niet verplicht dus wanneer u liever niet heeft dat uw netbeheerder uw meterstanden kan aflezen dan mag u de functie hiervoor uitschakelen. De meter word wel geplaatst maar u geeft zelf de meterstanden eenmaal per jaar door. Wel kunt u de slimme meter gebruiken om energie te besparen want u de energieverbruiksmanager alsnog erop aansluiten. Lijkt het u later toch makkelijk dat de meterstanden worden uitgelezen op afstand? Dan verzoekt u de netbeheerder om de functie te activeren, hiervoor dient u wel kosten te betalen.

Wanneer bent u aan de beurt?

Wilt u de slimme meter in zijn geheel weigeren? Dat kan ook dan geeft u dat tijdig door aan uw netbeheerder. U zult dan gebruik blijven maken van uw huidige elektriciteit en gasmeter. Wilt u weten wanneer u aan de beurt voor het plaatsen van een slimme meter? Raadpleeg dan de website van uw netbeheerder daarop staan data’s vermeld over de te plaatsen slimme meters. Weet u niet welke netbeheerder aan u is toegewezen? Bekijk dan EANcodeboek.nl en vul uw postcode en adresgegevens in dan weet u binnen enkele seconden welke netbeheerder bij uw regio hoort.

Plaats een reactie