Salderingsregeling blijft beschikbaar tot 1 januari 2021

De salderingregeling blijft gehandhaafd tot en met 1 januari 2021. Dat heeft Minster Wiebes van Economische Zaken laten doorschemeren. Wat houdt dit in ‘grote lijnen’ in? Dat betekent dus dat u nog een extra jaar gebruik zal kunnen profiteren van deze terugleververgoeding.  De salderingsregeling is speciaal opgezet om de eigenaren van zonnepanelen te stimuleren. Hierover wordt er dan ook geen energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie geheven. Na 1 januari 2021 zal dat dan niet langer mogelijk zijn. Wel zal men dus ervoor zorgen dat er een alternatief komt. Hoogstwaarschijnlijk zal dit een geheel nieuwe aanpak vereisen. Aan het eind van eerste kwartaal zal Minister Wiebes  nadere informatie daarover uit de doeken doen.

Tweede Kamer krijgt bericht middels brief

De minister heeft per brief de Tweede Kamer geïnformeerd dat er een concreet voorstel op tafel zal liggen ter vervanging. Er is als streefperiode aangeven het einde van het eerste kwartaal in 2019. Het is nu wel ‘hard’ gemaakt dat de salderingsregeling zal gaan veranderen en dat de eind datum is per 1 januari 2021.

Is er wel een effectief alternatief voor de salderingsregeling?

Dat de salderingsregeling wordt afgeschaft ligt zwaar op de magen van verschillende oppositiepartijen. Ze zijn er helemaal niet eens mee. Daarnaast hebben ook bezitters van zonnepanelen hun beklag gedaan over het afschaffen. Het is een manier voor de bezitters om door hun opgewekte energie te verrekenen  met energie welke door hun wordt verbruikt. Tot nu toe werkt de teruggave door op het totaal bedrag: dus ook inclusief de belastingen en btw. Er is zelfs een regeling waarbij eigenaren terug worden betaald voor opgewekte extra kWh.

Heeft u een overschot aan opgewekte energie?

Niet altijd leveren zonnepanelen meer dan u gebruikt op. U kunt dus dan niet terugleveren aan het net in dat geval. Het beste is om dus om het aantal zonnepanelen te laten installeren die uw behoefte zal dekken. Laat u adviseren door een expert over het antal nodige panelen. Zoals het er nu voor staat krijgt u bij deze teruglevergoeding geen verdiensten terug van extra panelen.

Ook kunt u nu kiezen voor een thuisaccu, alleen zijn deze nog aan de ‘dure’ kant. Uit onderzoek is gebleken dat het goedkoopste model vanaf ongeveer 3.000 euro aangeschaft kan worden, maar er zijn ook duurdere modellen van rond de 9.000 euro. Natuurlijk hangt het van het merk en/of van de capaciteit af.

Is investeren in zonnepanelen nog wel aan te raden?

Het investeren in zonnepanelen zal altijd een goede investering blijven. Alhoewel de salderingsregeling per 1 januari 2019 afloopt, zal het toch nog aan te raden zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Het wordt steeds goedkoper en efficiënter om zonnepanelen aan te schaffen. Dus waarom stoppen? Dit is nog wel het juiste moment om te investeren.

Is overstappen mogelijk met de huidige salderingsregeling?

Het is gewoon mogelijk om over te stappen van energieleverancier, al heeft u zonnepanelen. Het is een heel goede methode om ook flink te besparen. Als u de lijst van potentiële nergieleveranciers ziet zult u de goedkoopste energieleverancier aan top zien. Vergelijk energie en bespaar. Het is slechts een kwestie van enkele minuten om te besparen voor honderden euro’s per jaar.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie