Record gevestigd voor installatie zonnepanelen in 2017

Uit cijfers is gebleken dat er in 2017 ongeveer 3 miljoen zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Nederland. Ten opzichte van 2016 zij er een stijging van meer als 60%. Men wordt steeds bewuster dat duurzame energie nu en in de toekomst belangrijk gaat blijven. Uit het onderzoek, dat is verricht het onderzoeksbureau Good!, is bevestigd waarom mensen kiezen voor hun eigen zonnepanelen. Er werden meer zonnepanelen aangekocht door derden mede door de prijsdalingen van het product en het feit dat zowel consumenten als particulieren steeds meer vertrouwen in duurzame energie krijgen. Daarnaast geeft de SDE+ maatregel ook een postieve boost aan deze ontwikkeling.

Stijging in het aantal panelen leidt tot meer duurzame energie

Uit vastleggingen is gebleken dat men in 2017 een record van 853 MWpiek heeft geïnstalleerd aan zonnepanelen. Het jaar 2016 heeft men slechts het vermogen van 534 MWpiek kunnen installeren. Verspreid over het Nederlands grondgebied liggen er naar zeggen ongeveer 12 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor niet minder dan 3.000MWpiek oftewel 12 km2. In percentage is dat nu ongeveer 2,2% van de totale opwekkingscapaciteit in Nederland.

Op de Nederlandse daken liggen nu meer dan 500.000 zonnepanelen. De consument wordt bewuster en hebben inmiddels door dat met deze investering ze goedkoper uit zijn. Stroom uit panelen is in vele opzichten goedkoper dan stroom afkomstig van het net. Ze verdienen bijvoorbeeld zichzelf terug.

Installatie en rentabiliteit van zonnepanelen blijft voordeliger worden

Een goede zonnepaneel heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. En de terugverdien capaciteit van een paneel is genoemd te zijn tussen de 5 tot 7 jaar. Dat is dus ruim voordat zo en paneel zijn levenscyclus heeft gehad. Na de 7 jaren draait de consument in feite dus op winst en haalt zeker het maximale uit zijn panelen. Per huishouden werden in 2017 gemiddeld zo een 12 zonnepanelen op de daken geplaatst. Bij een gemiddeld huishouden draagt dit ongeveer bij aan 80% van het stroomverbruik(gemiddeld). De kosten bedragen gemiddeld €4.300,- inclusief BTW en installatie.

Deze cijfers worden jaarlijks middels een rappport uitgebracht door het onderzoekbureau Good! en worden ter publicatie geplaatst in het Nationaal Solar Trendrapport 2018. Men doet dit met als doel objectieve feiten aangaande zonne-energie ter inzage legt voor de markt, pers en politiek. Transparantie is nodig zodat u zelf kan filteren als het wel voordelig is van u. Bent u nog niet zo ver om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Of heeft u geen dak om panelen te plaatsen? Dan kunt u nog altijd op zoek gaan naar de goedkoopste stroomleverancierVoor de gemakkelijkheid kunt u dan ook gelijk de goedkoopste gasleverancier  opzoeken. Zo bent u er zeker van altijd voordelig uitkomt als het gaat om het regelen van uw energiezaken.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie