Primeur in Berlijn: warmteopslag door gebruik van staal

Duurzame energie wordt steeds meer geproduceerd. Dat is heel goed, maar het brengt soms ook wat uitdagingen met zich mee. Vooral als het gaat om de opslag van de opgewekte energie die nog niet gebruikt kan worden. Duurzame energie moet effectief gebruikt worden en daar speelt opslag een cruciale rol in. De opslag zorgt namelijk voor de intergatie van de duurzame energie in de energievoorziening. Voor de elektriciteitssector heeft men als een oplossing gevonden: batterijen.

Het is bekend dat warmteopslag het gebruik van duurzame energie in haast alle sectoren ondersteunt. Voor de warmteopslag moet er dus ook een oplossing gezocht worden. Staal wordt getipt als te zijn een ideaal opslagmedium. Dit zal op den duur de mogelijkheid scheppen om elektriciteit middels warmteopslag te recyclen. 

Klassieke systemen vervangen door Innovatieve systemen

Zoals het nu werkt gebruikt men de klassieke power-to-heatsystemen als dompelverwarming. Dat houdt in dat elektrictiteit water verwarmt en dit vervolgens wordt opgeslagen, of per direct gebruikt wordt voor de verwarming/ voor gebruik als warm water. Daar heeft men nu een alternatief voor gevonden. Staal wordt gebruikt als warmteaccumulator.

Hoe zal het werken? Staal heeft een hoge waterdichtheid en kan daarnaast ook zeer hoge opslagtemperaturen registreren. Het is dus mogelijk om via staal energie aan warmtenetwerken af te geven en daarnaast die ook als elektriciteit terug te geven indien nodig door gebruik van een stroomturbine.

Vattenfall werkt hier ook aan mee

Vattenfall steekt overal waar het gaat om verduurzaming een handje bij. Lumenion is een start up op het gebied van energieopslag en toont grote potentie. Samen met Vattenfall en het Berlijnse Gewobag energie-und Dienstleistungsgesellschaft wordt deze innovatieve opslagtechniek getest in de woningsector. Er wordt in Berlijn-Tegel een opslagblok met 2,4 megawattuur aan capaciteit getest in een proefproject voor commercieel gebruik. Dat betekent dus commercieel gebruik in reguliere werking. Zo alleen is het meetbaar wat de output zal zijn.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie