Prestigieuze internationale milieuprijs voor ArenA Batterij

De prestigieuze Green Apple Award voor Environmental Best Practice is in de wacht gesleept door de de megabatterij van de Johan Cruijff ArenA. Wat bekent de megabatterij voor de Johan Cruijff ArenA? Eerst een snelle ontleding van de megabatterij. De megabatterij is een slimme opslagsysteem dat bestaat uit tweedehandse batterijen. Deze tweedehandse batterijen worden gehaald uit elektrische auto’s. Dus in zekere mate heeft men dus aan recycling gedaan. Deze batterijen voorzien het stadion dus van duurzaam en betrouwbaar opgewekte energie. Zelfs tijdens een stroomstoring kan de stroomvoorziening door dit systeem opgevangen worden. Dit maakt de Johan Cruijff ArenA meteen tot één van de duurzaamste stadions over de aardbol.

Delen van de capaciteit in de nabije toekomst

Er zijn plannen om in de toekomst de ArenA batterij te delen met buren. De Ziggo Dome, AFAS Live en ook de bewoners van Amsterdam Zuidoost zullen gebruik kunnen maken van de duurzaam opgewekte energie. Met een totaal vermogen van 3MW kan dit energie opslagsysteem enkele duizenden huishoudens voorzien van duurzame stroom. Dit systeem kan zeker een zeer belangrijke bijdrage leveren aan de Energie Transitie.

Bijdrage ArenA-batterij niet te onderschatten

De bijdrage van de ArenA-batterij is veel groter dan men heeft ingeschat in het begin. Het draagt bijvoorbeeld bij aan het stabiliseren van het Nederlands energienet. De ArenA-batterij heeft een zeer belangrijke taak. Deze taak is het balanceren van vraag en aanbod van energie. Het energienet wordt mede door de batterij ontlast door pieken op het net af te vlakken. Deze pieken kunnen bijvoorbeeld tijdens concerten ontstaan en moeten nodig afgevlakt worden om destabilisatie te voorkomen.

De batterij kan zo bijvoorbeeld geladen worden op momenten waarbij er pieken ontstaan op het net. Ook als het opslagsysteem in de Johan Cruijff ArenA capaciteit over heeft kan het ingezet worden om de batterij te laden. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de energie uit ruim 4.200 zonnepanelen op het Arena-dak nuttig om te zetten. Tal van mogelijkheden in deze dus.

Er zijn verschillende partijen betrokken bij de totstandkoming van dit project. Het is een samenwerking tussen onder andere Eaton, Nisssan, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA met ondersteuning van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg. Dit project levert sowieso al een wezenlijke bijdrage en met meerdere van zulke initiatieven komt het zeker goed met het verduurzamen van Nederland.

Wees wijs en vergelijk!

 

 

Plaats een reactie