Overstapboete energie

overstappen-boeteOverstapboete en ook wel bekend als opzegvergoeding wordt gehanteerd door de energieleverancier wanneer u besluit om voor uw einddatum over te stappen. Op het moment dat u een energiecontract aangaat gaat u akkoord met de rechten en de plichten die daarbij horen. Daaronder valt dus de overstapboete en die moet u betalen als u uw energiecontract niet uitzit tijdens de looptijd.

Hoe hoog is die overstapboete energie?

Er is veel over geschreven en gevraagd door consumenten hoe dat nu precies zit, want de overstapboete wordt niet zonder meer overgenomen door uw nieuwe energieleverancier. Deze opzegboete kent verschillende hoogtes en hangt samen met de tijd die uw energiecontract nog resteert. Stel u hoeft nog maar minder dan 1.5 jaar? Dan is deze boete maximaal €50 voor gas en €50 voor stroom. Maar omdat er zoveel energiecontracten zijn met verschillende looptijden kan het ook voorkomen dat u bijvoorbeeld nog meer dan 1.5 jaar verplicht bent uw energiecontract uit te zitten. Dan loopt het bedrag al op naar €75 per product.

  • Minder dan 1.5 jaar is €50 per product
  • 1.5 jaar tot 2 jaar is €75 per product
  • 2 jaar tot 2.5 jaar is €100 per product
  • Langer dan 2.5 jaar? Dan is het €125 per product

Daarom is kiezen voor een 1 jarig contract verstandiger

Zoals u ziet lopen de boetes op wanneer de duur nog langer is dan 1 jaar. Daarom raden wij u ook af om te kiezen voor een lange looptijd die gekozen kan worden bij een energiecontract. Het is niet meer zo dat de nieuwe energieleverancier deze wel even voor u betaalt. Ze zijn er wel de energieleveranciers die de overstapboete betalen maar onder strikte voorwaarden. Dus heeft u nog wel even te gaan en moet u bv maximaal €150 betalen omdat uw contract nog 2 jaar loopt? Dan vraagt de nieuwe energieleverancier u als voorwaarde dat u een energiecontract afsluit met een looptijd van 2 jaar.

Betaal de boete zelf en stap over naar een energiecontract van maximaal 12 maanden

De vraag is dan of het dan wel zo verstandig is dat uw nieuwe energieleverancier deze opzegvergoeding op zich neemt. Er veranderd namelijk niet veel voor u ja u gaat misschien iets minder betalen maar wel weer voor de duur van 2 jaar. In het geval dat u toch echt wilt overstappen dan raden wij u aan deze overstapboete op u te nemen. En dan vervolgens te kiezen voor een energiecontract dat niet langer loopt dan 1 jaar.

Kies zelf en ga niet een te lange overeenkomst aan

De energiemarkt is juist geliberaliseerd om de consument zelf te laten kiezen en het uitgangspunt was en is dan ook om niet vast te hoeven zitten. De Autoriteit Consument & Markt spoort consumenten niet voor niets aan om elk jaar zijn energiekosten opnieuw te laten vergelijken. Op die manier kan men elk jaar besparen op de steeds maar duurdere vaste lasten. Dus dan is kiezen voor een energiecontract van 3 jaar helemaal niet zo slim.

Overstappen kan altijd gratis zijn mits u verstandig kiest

De uiteindelijke keus ligt natuurlijk bij u en als u toch wilt kiezen voor een 5 jarig contract dan mag dat. U kunt met energie vergelijken elk jaar zo’n €350 besparen dus zet dan ook uw tarieven niet te lang vast. Op die manier pakt u iedere keer weer het voordeel van een flinke cashback korting. Wij kunnen ons voorstellen wat u met dat geld kunt doen. Gekozen voor een 5 jarig contract? Dan loopt u 5 maal €350 mis omdat u in die tijd niet kosteloos kunt overstappen.

Plaats een reactie