Opening Zonnepark bij Sortiva een feit

Het Zonnepark Boekelermeer van het recyclingsbedrijf Sortiva van GP Groot en HVC is op donderdag 29 november geopend. Wethouder van de gemeente Alkmaar, Chrsitiaan Braak, heeft de opening verricht. Op de zuidhelling van de stortplaats(deponie) van Sortiva heeft men de zonnepanelen geplaatst. De 8.076 geplaatste zonnepanelen moeten energie opwekken voor ongeveer 800 huishoudens. Met de komst van deze zonnepanelen heeft de stortplaats dus een duurzame en vernieuwende tweede leven gekregen. 

Recyclingbedrijf Sortiva doet ook aan energieopwekking

Sortiva van GP GRoot en HVC hebben samen met Energiezorg gezorgd voor de bouw van het zonnepark op de helling aan de zuiderkant van de stortplaats te Alkmaar. Deze stortplaats wordt gebruikt als definitieve berging van – tot nu toe- recyclebare reststromen. De zuidhelling is grond voor de 8.076 zonnepanelen die ongeveer 2,4 miljoen kWh aan duurzame energie opwekken op jaarbasis. Dat is dus goed om het verbruik van 800 huishoudens per jaar te dekken. De geproduceerde energie wordt getransporteerd naar het eigen(interne) energienet op de locatie te Alkmaar. Naast energie verkregen uit zonnepanelen heeft Sortiva ook twee windturbines op het eigen terrein. Samen zorgen deze twee energie-installaties dat Sortiva in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. De stortplaats te Alkmaar is met de opening van het zonnepark op dit moment een van de meest duurzame recycling locaties binnen Nederland.

Hellingen stortplaatsen uitstekend voor plaatsen zonnepanelen

De hellingen van de stortplaatsen hebben de perfecte ligging voor het opzetten van zonneparken en daarmede ook voor het opzetten opweklocaties van schone energie. Het is een ambitieus plan van de initiatiefnemers Afvalzorg en HVC samen met Energiezorg om de stortlocaties te verduurzamen. Dit is een heel goede ontwikkeling die voortgezet zal worden door Energiezorg. Er worden momenteel ook nog twee zonneparken gebouwd op stortplaatsen in Dordrecht en Middenmeer door Energiezorg.

Energietransitie wordt een handje geholpen

Al deze initiatieven vanuit de private sector zullen maken dat de energie transitie een beetje vlotter zal lopen. Er is hulp van overal nodig om dit proces te versnellen. Ook wordt er een stukje zelfwerkzaamheid aangewakkerd die op termijn een zee aan onafhankelijke projecten zal opleveren. Als dit alles goed op lijn wordt gebracht zal de transitie in Nederland sneller oppakken dan gepland.

Wees wijs en vergelijk!

 

Plaats een reactie