Ongebruikte windenergie wordt eindelijk opgeslagen!

Windenergie begint steeds meer in waarde toe te nemen. De natuur zorgt ervoor dat er veel wind beschikbaar is, alleen is het soms een beetje te veel. Het is best wel jammer als de wind hard waait en de molens soms voor niets draaien. De overtollige windenergie die dan wordt opgewekt kan niet opgevangen worden door het stroomnet en gaat verloren. Nuon schijnt een oplossing voor deze verspilling gevonden te hebben. Ze hebben een proef gedaan met 88 batterijen uit de BMW i3. Door deze batterijen te koppelen , ontstaat er een megabatterij bij het Prinses Alexia Windpark. Het overschot wordt dan daarin opgeslagen, zodat bij een tekort op het stroomnet dit aangewend kan worden ter aanvulling.

Behoort het ‘Use it or lose it’ dilemma nu tot het verleden?

Bij het opwekken van energie uit duurzame energiebronnen zoals zon en wind was er altijd wel enig verlies. Opgewekte overschotten werden vrijwel nooit opgeslagen door gebrek aan opslagmogelijkheid. Deze opslagmogelijkheid(Megabatterij) zal helpen om pieken en dalen in het stroomaanbod op te vangen en zal zorgen voor een betere afstemming op het stroomnet. Deze methode is weer het bewijs dat er steeds wordt gewerkt aan meer mogelijkheden en stabiliteit voor het gebruik van duurzame energie. Nuon lanceerde samen met BMW en Alfen op 28 juni de superbatterij bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde. De batterijen worden aangeleverd door BMW en het opslagsysteem wordt geleverd door Alfen. In Nederland wordt dit dan met drie megawatt de grootste batterij. Dit mag best wel een goede eerste stap genoemd worden.

Wat volgt er hierna? Gezien het succes van dit project gaat men nu door met het vergroten van de opslagcapaciteit. In de nabije toekomst wordt de batterij uitgebreid tot twaalf megawatt. U moet zich hierbij voorstellen dat het acht zeecontainers vol batterijen en elektronica zullen zijn. Dat wordt een heleboel reserve energie!

Goedkoopsteenergie.com is meer dan allen een vergelijkingssite. We houden u op de hoogte van ontwikkelingen aangaande energie en gas. U kunt dan mee praten over de laatste ontwikkelingen in geval u het nieuws nog niet gehoord hebt. De energievergelijker staat er standaard voor u zodat u kunt gaan berekenen wat de kosten zullen zijn in geval van overstap. En u weet inmiddels al dat u er ook voor de beste energieaanbiedingen moet wezen. Wees wijs en vergelijk! 

Plaats een reactie