Ondernemen en kosten op energie besparen

Ondernemen doen we om een bedrijf draaiende of staande te houden met een combinatie van kapitaal , arbeid en kennis. Het ondernemen brengt uitdagingen met zich mee zoals het zo min mogelijk uitgeven aan onnodige zaken . Besparen op energie is voor een onderneming ook een manier om een  extra winst op te potten . Energiebesparende maatregelen kunnen een verlagend effect hebben de vaste maandelijkse lasten. Het besparen van Energie kan op diverse manieren gerealiseerd worden en we helpen u op weg met de volgende tips :

Train uw personeel

Het personeel kunt u duidelijke instructies geven hoe om te gaan met de bedrijfsmiddelen . Het verbruikersgedrag van het personeel kan een positief of negatief effect hebben op de bedrijfskosten . Hoe slimmer ze omgaan met het verbruiken van energie , des te groter de besparing. Ze kunnen zelf de vruchten ervan proeven zoals een extra bonus.

Regelmatige check kantoorapparatuur

Kantoorapparatuur dat onnodig aanstaat kan ervoor zorgen dat de energiekosten oplopen. Stel voor apparaten een schakelklok in . Computers en monitors kunnen bijvoorbeeld ingesteld worden op de automatische slaapstand. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten gelieve het energieverbruik te checken op het energielabel. U bent dan op de hoogte van het energieverbruik .

Lichtpunten 

Lichtpunten kunt u uit doen in de ruimten waar het op bepaalde momenten niet nodig is. U kunt ook bewegingsmelder en/of een tijdschakelaar inzetten om in de nacht te besparen (buitenverlichting). Voor het verlaten van de werkplek ook checken als er onnodig lampen aan zijn gebleven .  Een aanbeveling is ook om de oude gloeilampen te vervangen met led-verlichting. Led-verlichting is efficiënter en goedkoper mede dankzij de lange levensduur.

Verwarming en koeling checken 

Ruimtekoeling en de verwarmingsinstallatie moeten goed op mekaar zijn afgestemd. Is dit niet het geval verbruiken ze extra energie door de onderlinge tegenwerking. Bij aankoop van de airconditioning gaarne de koppeling door deskundigen laten opzetten .

Isolatiewaarde van het pand

De isolatiewaarde van het pand kunt u verbeteren door maatregelen te treffen zoals muur-,vloer-, en dakisolatie aan te brengen . Andere easy to do tips zijn :

  • isolatie van cv-leidingen in ruimtes die niet verwarmd worden 
  • plaatsen van radiatorfolie achter de radiatoren 
  • plaatsen van tochtstrippen bij duren en ramen
  • plaatsen van deurdrangers      

Kies bewust uw energieleverancier

Het besparen van energie is een goede stap , maar u kunt ook  onderzoek doen naar het bedrijf dat het voordeligst energie aan u kan leveren . Een overstap kan voor een kleine onderneming al gauw honderden € betekenen . De grote bedrijven besparen soms in de orde van duizenden €. Doe uw voordeel en vergelijk .

Duurzaam ondernemen 

Duurzaam ondernemen heeft te maken met het energieverbruik . Kiest u zelf voor ‘groene” energie op te wekken ? Dan gaat u de goede kant op . U kunt kiezen uit:

  • Kleine windmolens
  • Zonnepanelen
  • Groene daken 
  • Zonneboilers

Er zijn fiscale regelingen of subsidies voor deze maatregelen .

Meten is weten

Maatregelen hoe groot of klein helpen om zuiniger met energie om te gaan . Aanpassingen , discipline binnen het bedrijf en bewustwording zijn belangrijk en noodzakelijk. Iets dat een handje bij kan helpen is speciale software zoals Energie Meetdata Hub . U kunt dan weten welk effect uw bedrijfsprocessen hebben op het milieu. Inzicht wordt verkregen in uw energieverbruik en de kosten .

 

U kunt nu nog starten met de verbeteringen binnen het  bedrijf samen met het personeel . Wees slimmer en vergelijk ook op onze site welke provider het best is voor uw onderneming!

Plaats een reactie