Ontwikkelingen zonne-energie

De energie sector zit in de lift . Diverse nieuwe technieken worden toegepast om de maximale potentie te halen uit de bronnen. Overal ter wereld zijn er bedrijven , universiteiten en wetenschappers bezig reeds bestaande technieken te verbeteren of geheel nieuwe toe te passen . Zeer recent hebben ze een paar indrukwekkende ontwikkelingen inzake zonne-energie gepresenteerd bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ze hebben ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van Azobenzeen, koolstofnanobuizen , PV-ramen en achtmaal efficiëntere zonnepanelen. Al deze ontwikkelingen zijn dus gerelateerd aan zonne-energie.

De ontwikkelingen zoals gepresenteerd door MIT zijn :

  • Er is een revolutionair zonnepaneel dat acht keer zo goed functioneert  als de beste panelen van dit moment . Het werkt even goed op een zeer bewolkte dag als op een dag met voldoende zonlicht. De kosten om het te produceren zullen ook niet aan de hoge kant liggen , waardoor de verkoopprijs zeer redelijk zal zijn . Dit werd gepresenteerd door Professor Chen Gang.
  • Er is een M-13 virus ontworpen dat koolstofnanobuisjes kan structureren.  Deze buisjes hebben als functie het omhoog trekken van de efficiëntie van een zonnepaneel. Het paneel is hierdoor in staat veel meer energie om te zetten . Dit is ontwikkeld door een groep afgestudeerde MIT-studenten.
  • Professor Karen Gleasen en haar team hebben een techniek ontdekt om fotovoltaïsche cellen over te brengen op stof en papier.Het is bijna zo simpel als het afdrukken van documenten. Het voordeel ervan is dat het het printen van de cellen duurzaam en goedkoper is . Papier cellen kunnen meer dan 1000 keer gevouwen worden zonder verlies van prestatie.
  • Ramen zijn er bevestigd aan haast elk  gebouw ter wereld. Bepaalde gebouwen in wereldsteden zijn zelfs  gebouwd uit 40% glas . De mogelijkheid om al deze ramen te gebruiken als zonnepaneel zou een hele uitkomst zijn gezien de steeds toenemende vraag naar duurzame energie. Het idee van Hoogleraar Elektrotechniek Vladimir Bulovic is om gebruik te maken van een laag transparante  organische zonnecellen op de beglazing.  Zonlicht opslaan als bron en nog naar buiten kunnen kijken en genieten van het zicht.
  • Een team o.l.v. Professor Jeffrey Grossman heeft ontdekt dat het molecuul azobenzeen warmte afkomstig van de zon voor lange tijd kan vasthouden . Het kan dan gebruikt worden op het moment dat het nodig is , bijvoorbeeld in de nacht. Het materiaal is in staat de energie om te zetten en slaat het op . Het wordt niet afgebroken en is niet duur.

De ontwikkelingen zullen steeds beter worden gezien de potentie en creativiteit van de wetenschappers. hoe meer ontwikkelingen en toepassingen er zijn , des te beter .  De Concurrentie  zal er dan voor zorgen dat de prijzen scherper zullen zijn.  U kunt onze vergelijkingssite blijven volgen voor de laatste trends en ontwikkelingen . Vergelijk en profiteer!

(Bron:Ministerie van Economische zaken , Landbouw en innovatie NL)

Plaats een reactie