Nederland krijgt in Delft-Zuid eerste energieneutrale station

Delft zal in de aankomende jaren een totaal nieuw energieneutraal station zien verrijzen. Het statio Delft -Zuid zal een uitbreiding ondergaan en voorzien worden van een zonnepanelen dak. Dit betekent dus gelijk dat dit station in Nederland het eerste energieneutrale zal zijn.

Het project zal gedragen  worden door Prorail, de gemeente Delft en ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De formele ondertekening vindt vrijdag plaats. De opening van het station dateert terug naar 1970 en is inmiddels achterhaald in functionaliteit. Zo biedt het station weinig bescherming tegen de natuurelementen ( zon en regen). Ook moet men zich om van het ene naar het andere perron te verplaatsen op een hoge trap.

Verbouwing station Delft-Zuid nodig

Om het station efficiënt te maken is een aanpassing nodig. In dat kader gaat Prorail de komende jaren werken aan de aanpassing en uitbreiden. Op schema staan bijvoorbeeld het verdubbelen van het aantal sporen naar vier en het  plaatsen van een tunnel voor voetgangers en fietsers. En mischien de belangrijkste aanpassing: het plaasten van een overkapping ter bescherming van de reizigers tegen zon en regen. Volgens planning start de bouw dit jaar en zal naar verluidt vier jaar duren.

Zonnepanelen op de overkapping

Op het concept zullen de zonnepanelen op de overkapping van het station geplaatst worden. Dat is op zich normaal om zonnepanelen boven de grond te plaatsen bij gebouwen. De panelen worden reeds geruime tijd op de daken geplaatst. Voorbeelden daarvan zijn de zonnepanelen op de daken te Rotterdam en ook Utrecht. In Delft zal men het echter anders doen. Daar zullen de panelen het dak vormen. Prorail geeft aan dat men mag verwachten dat de panelen zo veel meer energie zullen opwekken dan reeds bestaande zonnedaken. Het doel is om de totale energiebehoefte van het station te dekken met deze zonnepanelen.

Stroomverbruik gelijk aan dat van 70 woningen

Na de verbouwing zal het staion een verbruik van ongeveer 200 megawattuur aan energie opslokken. Uit cijfers is dat ongeveer het equivalent van het energieverbruik bij zeventig huishoudens. Dat is dus best veel. Bij de liften die geplaatst zullen worden zal men het verschil al merken. Deze zullen volgens Prorail evenveel stroom gebruiken als 22 woningen. Maar daar stopt de voorzeining van de zonnepanelen niet. Deze zullen naast de liften ook de incheckpoortjes, informatieborden en ook de kaartjesautomaten moeten voorzien van duurzame energie. Dit initiatief zal dus heel goed als voorbeeld kunnen voor in de toekomst op te zetten stations. Delft-Zuid zal dit station zeker als paradepaard kunnen gebruiken.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie