Nederland breekt door tot zonne-energie top van Europa

In Europa is de capaciteit van zonne-energie in 2018 toegenomen met ruim 11 gigawatt. Daarbij heeft Nederland een aandeel in de groei  van ruim  1,4 gigawatt. Dit aandeel betreft grotendeels nieuwe zonneprojecten. Met dit aandeel neemt Nederland ook meteen de derde plaast in met als uitgangspositie :de groei.

Alleen de EU( Europese Unie) heeft een bijdrage geleverd met een capaciteit van 8 gigawatt aan nieuwe zonne-instalaties. Dat is terug te vertalen naar een groei van ruim 36 procent ten opzichte van het jaar 2017. Het continent Europa heeft als geheel een 20 procent toename mogen registreren.

De zon blijft de voornaamste bron van energie

Het ligt in de verwachting dat de vraag naar zonne-energie in Europa zal blijven stijgen de komende jaren. Dat denkt de brancheorganistaie SolarPower Europe en probeert het fundament te leggen om te kunnen voorzien. de burgers in Europa prefereren zonne-energie nog steeds boven de andere alternatieve energiesoorten. Dat is begrijpelijk, omdat de kosten verbonden hieraan alsmaar blijven dalen door de technologische ontwikkelingen. De CEO van SolarPower, Walburga Hemetsberger, geeft zelfs aan dat dit het begin is van een lange opwaartse trend.

SolarPower Europe geeft ook aan dat de groei mogelijk het effect is van onder andere de energiedoelstellingen van de EU voor 2020. De lidstaten proberen zoveel als mogelijk te stoppen in goedkopere zonne-energie om de doelstellingen te halen. De EU heeft veel ruimte geschapen door bijvoorbeeld importheffeingen voor zonnepanelen stop te zetten en een meer positieve regelgeveing te scheppen. Dat komt onder andere dankzij het Clean Energy PackageDe EU-leden moeten nu hun beleid op nationaal niveau aanpakken om het te kunnen implementeren.

Nederland in top drie van Europa

Nederland heeft ongeveer 1,4 gigawatt aan nieuwe capaciteit kunnen opwekken in het jaar 2018. Daarmede hebben ze een grens overschreden welke nooit eerder is gedaan: het plateau van 1 gigawatt doorbreken. In 2017 wist Nederland slechts 0,77 gigawatt bij te schrijven aan de capaciteit. de lijstaanvoerder is nog altijd Duitsland met 2,96 gigawatt aan nieuwe capaciteit, goed op de voet gevolgd door Turkije met een toename van 1,64 gigawatt aan zonne-energie.

Echter moet er wel een kanttekening geplaatst worden bij deze zonne-energie boost. Deze boost heeft ook gezorgd ook voor een daling van de opzet van windenergie-installaties. Volgens WindEurope is er een daling in het aantal nieuwe projecten. Uit rapportage blijkt dat in Nederland er geen enkele windturbine is geïnstalleerd het afgelopen jaar.

In mei 2019 wordt in München de Intersolar Europe beurs gehouden. SolarPower Europe zal dan een vooruitblik publiceren op de vraag naar zonne-energie voor de komende vijf jaar.

Overstappen naar duurzame energie

U merkt zelf uit berichten dat het aandeel aan zonne-energie blijft groeien. De energiemarkt heeft dus elk jaar meer te bieden wat zonne-energie betreft. Meer capaciteit om dus over te stappen naar duurzame energie. Vergelijk energie en lever dus ook uw bijdrage. Daarnaast bespaart u dus ook een hele hap. De energieleveranciers bieden u genoeg keus met de energie aanbiedingen die ze aanbieden. Maak gebruik, vergelijk en stap online over. Bespaar tot wel €500,- aan energiekosten. GoedkoopsteEnergie.com helpt u zeker wel met het beste bod.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie