Megabatterij met 10MWh aan capaciteit geplaatst door Greenchoice

Het opwekken van duurzame energie wordt steeds intensiever uitgevoerd. Helaas is het niet altijd mogelijk om de opgewekte energie op te slaan. Een goed deel gaat dus vaak genoeg verloren. Hoe kan dit allemaal opgevangen worden? Daar zijn er diverse theoriën voor ontwikkeld. In dit stuk zullen we het model van Greenchoice om verspilling tegen te gaan.

Greenchoice gaat verspilling tegen door een megabatterij met een vermogen van 10 megawattuur te plaatsen bij een windmolenpark. Deze batterij is verplaatsbaar en bestaat uit zes grote zeecontainers ( met inhoudt natuurlijk).

Megabatterij toekomst voor opslag energie

Wat beoogt Greenchoice te realiseren met de batterij? Greenchoice wilt met de batterijopslag naast het tegengaan van verspilling ook nog een bijdrage leveren aan het opzetten van een duurzaam en stabiel energienetwerk. Men heeft het Hartenkanaal, in het Rotterdamse havengebied gekozen als primaire standplaats van deze megabatterij.

Het energienetwerk moet flexibel zijn, want dat is een zeer belangrijk gegeven. Daarnaast moeten de vraag en het aanbod ook nog in balans zijn. Om een voorbeeld te noemen: in het geval van windenergie wisselt het aanbod van energie bij het pieken en dalen van de windsnelheid. In dit geval kan de megabatterij goed inspelen door tijdens de windstille periodes de opgeslagen energie vrij te geven aan het netwerk. Is er weer volop wind kan dat weer opgeslagen worden in de megabatterij en later weer leveren indien nodig.

Megabatterij opslag

Greenchoice heeft een stuk of acht windmolens staan naast het Hartelkanaal. Deze leveren per jaar gemiddeld ongeveer 68 gigawattuur aan duurzame energie. Dat kan echter soms in het nadeel werken. Stel dat de vraag op een gegeven moment laag is en de windmolens uit de wind gedraaid moeten worden? Wat gebeurd er dan ? De energie ging in het verleden dan verloren vanwege gebrek aan opslag. Dat is nu verledentijd, want door de megabatterij kunnen de windturbines gewoon blijven draaien. Het overtollig geproduceerde energie wordt dan voor later gebruik opgeslagen. De proef wordt daarom voor nu uitgevoerd in Zuid-Holland. Indien deze succesvol is zal het door Greenchoice uitgerold worden over de rest van Nederland.

Energienetwerk in balans brengen

De megabatterij moet de 50 hertz frequentie ondersteunen. Het is van essentieel belang om de balans op het energienetwerk te handhaven met gebruik van de frequentie. Digitale klokken kunnen bijvoorbeeld zonder die balans niet gelijk lopen.

Megabatterij wordt Plug & Play

Waaruit bestaat de megabatterij? De batterij bestaat uit zes opslageenheden gemaakt door batterijproducent Alfen. Alle zes eenheden hebben de grootte van een zeecontainer en zitten dus goed opgeslagen in de containers. Door deze vorm van opslag is een het Plug & Play principe te noemen en makkelijk verplaatsbaar. Het mooie van dit systeem is dat het ook te integreren is in het lokaal elektricitietsnet. Dit soort van initiatieven verdienen de aandacht, omdat ze de Energie Transitie postief kunnen beinvloeden.

Wees wijs en vergelijk!

 

Plaats een reactie