Laatste kostenbesparingen in de winter

Met nog een maand voor de boeg tijdens de winterperiode kunnen we nog altijd besparen op kosten voor de energie. Het maandelijks te betalen termijnbedrag is gedurende het jaar wel constant, maar het verbruik tijdens de winter is aanzienlijk hoger dan in de zomer. De verdeling van de hoge kosten van de winter is evenredig over alle maanden van het jaar. Om dit jaar nog  voordeel eruit te halen kunt u nu nog besparen op stookkosten. Met de juiste instructies kan het termijnbedrag voor elk maand van het jaar flink omlaag. We geven u een paar tips om nog te kunnen  op besparen  op stookkosten.

Tip 1 : ventileren belangrijk

Het is een een feit dat vochtige lucht niet goed verwarmd wordt. Ventileren van een ruimte is in de winter erg belangrijk. De vochtige lucht komt dan vrij en wordt er plaats gemaakt voor de drogere buitenlucht. drogere lucht zorgt er immers voor dat de ruimte sneller op temperatuur kan komen. Hoe droger , hoe beter.

Tip 2 :  bijvullen en ontluchten van de cv-ketel

De druk van een cv-ketel kan dalen als er lucht zit in de leidingen van de ketel. Het hete water vindt dan geen goede doorstroom door de buizen en de cv-ketel geeft als gevolg daarvan de radiotoren minder warmte om uit te stoten. Hoort u de de verwarming tikken of water stromen? Dit zijn indicatoren dat het systeem nodig onderhouden moet worden. Het bijvullen en ontluchten kunt u minstens één keer per jaar doen , bijvoorbeeld vlak voor het aanbreken van de winter.

Tip 3 : isolatie verbeteren

Isoleren van uw woning is een belangrijke investering om de stookkosten te verminderen in de winter. Investeren in isolatie van uw woning kan prijzig zijn , maar er zijn wel manieren om effectieve bespaarmogelijkheden  thuis toe te passen voor minder.

De warmte van de radiatoren moet niet tegengehouden worden door te lange gordijnen. Gordijnen kunt u laten inkorten of leggen op radiatorhoogte in de vensterbank.Banken of kasten die de warmte eventueel blokkeren van plaats verschuiven.

Tochtstrips en isolatiematerialen kunnen aangebracht worden op plekken waar het meeste effect van het aanbrengen  te merken zal zijn. Dit doelende op uw ramen en deuren , maar ook kruipluiken en kozijnen zijn tochtplekken die isolatie nodig hebben. Tocht is een van de oorzaken waardoor kostbare warmte zeer eenvoudig kan ontsnappen. Een snelle oplossing is om een handdoek of lap voor de kier te leggen . Daarna wel beter isoleren, het is slechts een tijdelijke oplossing.

Tip 4 : de thermostaat

Bent u gewend aan een lekker warme temperatuur in huis tijdens de winter? Best wel heerlijk, maar u kunt de thermostaat dan een graad lager zetten . Het verschil is niet echt merkbaar en kan een behoorlijke vermindering van kosten betekenen. Bent u voor enkele uren uit huis? Dan is het ideaal om de thermostaat  vijf tot zeven graden lager te zetten .Deze methode kan ook gehanteerd worden een uur voor dat u het bed instapt. De besparing kan al snel oplopen tot 5 procent op de stookkosten in de winter. Tijdens langere periode van afwezigheid , tijdens vakantie of een weekend weg kunt u rekenen op de ‘vorstvrijstand‘ van de thermostaat.  Uitschakelen van de thermostaat is niet aan te raden vanwege vochtproblemen die zich in een later stadium kunnen presenteren.

De aanschaf van een slimme thermostaat is aan te raden , omdat ze in te stellen zijn om uw huis op de momenten van uw aanwezigheid  te verwarmen . Een slimme thermostaat komt met een aanwezigheidsdetectie , waarmee er al  van 20 -25 procent kan worden bespaard in de winter. De slimme Nest thermostaat is een voorbeeld van.

 Tip 5 : hulpmiddelen om te verwarmen

Er zijn ook hulpmiddelen die te gebruiken zijn om het lichaam te verwarmen , zonder dat het  een hoge stand vereist van de verwarming. Enkele tips op een rij :

  • Loop in de winter niet in te luchtige kleding of zonder sokken
  • Gebruik een deken om te dekken als op u  de bank plaats gaat nemen 
  • Gebruik regelmatig een warme soepje, thee of koffie
  • Gebruik extra dekens in bed
  • Vul een kruik met heet water om te gebruiken als verwarming
  • Isoleer de kattenluikjes om tocht te minimaliseren          

We hebben nog een korte periode te gaan wat de winter betreft , maar deze tips kunnen nog zeker wel van toepassing zijn . Investeer in isolatie van uw woning of kantoor en kies ook nog met www.goedkoopsteenergie.com de voordeligste energieleverancier in uw wijk.

Plaats een reactie