Investeren in zonnepanelen? Kies de beste tijd

De prijs van zonnepanelen kan dit jaar met gemiddeld 35% gaan dalen. Deze berekening is gemaakt door onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance. Er is vraag en men wilt weten wat de ontwikkeling van de prijzen gaat zijn de komende periode. Voor 2019 heeft men ook nog een daling van 10 tot 15% ten opzichte van nu geprojecteerd. Het is gebleken dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen tien jaren gestadig is gedaald. Investeren is altijd goed, maar dan wordt de volgende vraag gesteld: Wanneer kan men het best investeren in zonnepanelen?

Hoe hoog zijn de kosten van zonnepanelen anno 2018?

De prijs voor acht zonnepanelen is anno 2018 gesteld op € 4150,-. Ook bestaat de optie voor de eigenaar van de zonnepanelen om de btw terug te vragen. Na aftrek van de btw komt het bedrag op € 3430,-. Het aanschaffen kan de eigenaar van de panelen een besparing van ruim € 400,- op energiekosten opleveren. Hoe meer zonnepanelen er worden geplaatst, des te meer valt te besparen. Een huishouden bestaande uit 4 personen kan al gauw € 900,- besparen ( aanschaf 18 panelen)

Is zonnestroom het waard om in te investeren?

Zonnepanelen verdiene zichzelf in ongeveer 7 jaren terug volgens de Consumentenbond. Dat is een belangrijke gegeven, vooral omdat de sladeringsregeling met de tijd zal stoppen. Hoe en wanneer dat zal gebeuren weet men echter nog niet. Het kabinet moet daar nog een besluit om nemen. Momenteel heeft de salderingsregeling een gewijzigde werking. Als alternatief wilt men wel dat de eigenaar van de zonnepanelen wordt betaald door de energieleverancier. En totr slot zorgt de overheid voor de betaling middeld de terugleververgoeding.

Hoe verder met de salderingsregeling?

Er is nog geen beslut genomen over het verder verloop van de salderingsregeling. Men wilt in ieder gevalook  wel werken naar alternatieve regeling. Het staat hoog op het programma van de overheid om het plaasten van zonnepanelen te bevorderen. Tegenover het plaatsen van panelen wilt men een vergoeding uitbetalen. De uitwerking van dit proces moet echter wel nog plaastvinden.

Kies voor meer dan één leverancier voor stroom

De consument mag zelf wel een keus maken aan wie hij/zij de zonnestroom wilt leveren. In een Codebesluit (2017) heeft de ACM vastgelegd dat de consument twee leveranciers mag kiezen voor energie. Echter heeft men nog geen exacte datum vastgesteld voor de implementatie. Dat wordt in de loop van 2018 bekend. Wat houdt het in? Kort uitgelegd: de consument mag dan zonnestroom terugleveren aan een extra energieleverancier. U wordt dan door uw huidige leverancier voorzien van energie en krijgt van de andere energieleverancier een terugleververgoeding.

Zonnestroom, nu of later investeren?

De keus om te investeren ligt geheel aan u. Elk moment kunt u gaan investeren in zonnepanelen. Ze verdienen zichzelf uiteindlijk toch wel zeker terug na een aantal jaren. Is de terugverdientijd achter de rug? Dan mag u een vergoeding tegemoet zien voor het overschot aan energie. Investeer nù en profiteer direct gezien het feit dat de energieprijzen gestadig stijgen. Het is verwachtbaar dat in de nabije toekomst groene energie goedkoper zal zijn dan grijze energie. Bereken voor uzelf en vraag offertes op. Bekijk de prijzen en neem zelf het besluit wanneer u zelf ook producnet van uw eigen energie wilt worden. De beste tijd is uw tijd!

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie