Hoe voorkom je een hoge overstapboete?

Door allereerst niet te kiezen voor een energiecontract dat een looptijd heeft langer dan 2 jaar. Bij het aangaan van een overeenkomst met een energieleverancier dient u zich aan de voorwaarden in het contract te houden, en daarin staat vermeld dat de energieleverancier u een geldboete in rekening kan brengen in geval van het voortijdig verbreken van de overeenkomst. Het bedrag dat u minimaal dient te betalen ligt op €50 per product, het maximale bedrag kan wel oplopen tot €125 per product.

Voorkomen is beter dan genezen geldt ook voor energiecontracten

Er zijn genoeg consumenten die al eens met dit bijltje gehakt hebben, zij kozen in eerste instantie voor een energiecontract met een looptijd van drie jaar of zelfs vijf jaar. Binnen de looptijd van hun contract zagen ze dan ook een veel goedkopere energie aanbieding voorbij komen en besloten over te stappen niet wetende dat zij een overstapboete riskeerden. Wij geven overstappers ook altijd de raad mee om niet te kiezen voor een langere looptijd dan 1 jaar, zo voorkomt u een hoge overstapboete.

Beslis slim en niet te snel

Er zijn nog altijd veel energie aanbiedingen met langere looptijden en waarbij de boodschap is dat er dan ook een veel hogere korting op de energiekosten word gegeven. Wanneer u een simpel rekensommetje maakt zult u erachter komen dat deze korting tegenvalt. Dit heeft te maken met de energieprijzen die steeds goedkoper worden, dus hoe groot is de kans dan dat de energieprijzen een stuk duurder worden? Die kans is niet groot en daarom kunt u het beste voor een korte looptijd kiezen. Als u nagaat dat u minimaal €200 per jaar kunt besparen op uw energierekening en dit vermenigvuldigt met de looptijd dan zou u minimaal op een korting moeten komen van €600 tot en met €1000. Desalniettemin is het nog steeds niet verstandig om u vast te leggen voor zo’n lange tijd.

Betaal die overstapboete en kies voor een 1 jarig energiecontract

Heeft u de overstapboete al gekregen? Dan kunt u twee dingen doen: Betalen of overstappen naar een energieleverancier die deze boete voor u betaalt. Het probleem hierbij is wel dat u dan weer verplicht word om voor een lange tijd bij een energieleverancier te blijven. Voor wat hoort wat dus de energieleverancier in kwestie betaalt deze boete alleen voor u als zij de zekerheid van u krijgen dat u ook echt daadwerkelijk voor drie tot vijf jaar bij hun aanblijft als klant. U komt dan eigenlijk in dezelfde situatie terecht: van de regen in de drup.

Hoe korter de looptijd hoe hoger uw voordeel

De actiekortingen die gegeven worden bij 1 jarige contracten zijn zelfs voordeliger voor u, dus kies ten alle tijden voor een energiecontract met de duur van 1 jaar. U kunt dan met een gerust hart na die periode weer overstappen naar een energieleverancier die u weer een veel goedkopere aanbieding doet. Energie vergelijken is vrijblijvend kiezen voor een energiecontract met een lange looptijd helaas niet.

Plaats een reactie