Hoe snel kan Nederland het gasverbruik afbouwen?

Het wordt steeds duidelijker dat men het gasgebruik binnen Nederland stelselmatig wilt gaan afbouwen. Die mogelijkheid bestaat er. Men gaat dan wel goed gecoördineerd dit proces moeten aanpakken. Daarnaast gaat men ook voldoende financiën en tijd moeten vrijmaken om dit plan tot een succes te maken in de toekomst. Transitieprojecten zijn succesvol wanneer er goed doordacht wordt gehandeld en men een goede financiële fonds heeft om uit te putten. Om het gasgebruik te minimaliseren in Nederland staan er wel wat uitdagingen te wachten. Reden genoeg om de uitdagingen te analyseren.

Uitdagingen bij vermindering gasgebruik

Alvorens een plan van aanpak te maken over  de vermindering van het gasgebruik moeten uiteraard de uitdagingen bekeken worden. Om het gasgebruik te verminderen moeten de woningen aangepast worden. Aardgas gebruik kan vervangen worden door de warmtepomp. De woningen moeten dus de warmtepomp kunnen herbergen( meer ruimte) en zal er aan de isolatie gewerkt moeten worden. Ook zal men moeten natrekken als de elektra van de woningen aangepast zal moeten worden om de warmtepomp te kunnen voorzien. Dat is op zich al een flinke investering.

Alternatieven voor aardgas nu nog duur

De alternatieven voor het gasbruik zijn geothermie en warmtepompen. De aanleg van deze alternatieven kan al gauw tussen de €4.000,- en €30.000,- liggen. Veel meer dan de aanleg van een CV-ketel dus. De subsidies worden alleen al gecalculeerd tussen de €1.300,- en €3.400,-. Daarnaast moeten de consumenten ook kosten afdragen aan de netbeheerder voor de afsluiting aan het gasnet. Deze kosten liggen tussen de €400,- en €650,-.

Een ander alternatief is ook de hybride warmtepomp. Daar blijft er wel een gasaansluiting voor een gering gebruik van gas. Men moet dan wel rekening houden met een toename van de vaste energiekosten. Naar schatting zal er tot 2050 per maand een aantal van tussen de 17.000 en 18.000 huishoudens omgezet moeten worden naar elektrificatie en daarmede van het gasnet ontkoppeld zullen worden. Bergen aan werk om te verzetten gezien de installatiesector nu al kampt met een krapte aan personeel. Het gebruik van aardgas in Nederland zal een daling van circa 25% maken tegen de tijd dat alle huishoudens zijn afgesloten (daling van 40 miljard kuub naar 30 miljard cuub). Voor nu moet er nog veel werk verricht worden en blijft aardgas een belangrijk aspect voor de energievoorziening in Nederland. Vooral voor de industrie en glastuinbouw.

GoedkoopsteEnergie.com blijft u op de hoogte houden van de allerlaatste ontwikkelingen op de energeimarkt, waardoor u waar nodig ook uw standaarden kan aanpassen.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie