Het scheiden van afval leidt tot de productie van ‘groene’ gas

Afval scheiden gaat de goede kant op. Men neemt nu meer dan ooit de tijd om hun afval goed te scheiden. Het is in het jaar 2016 beter dan ooit gelukt om fruit-, groente-, tuinafval en etensresten te scheiden (gft). HVC (9%) en Meerlanden (8%) hebben flink geprofiteerd van de inzameling van gft in het afgelopen jaar. De inzet van de bewoners in de Meerlanden en HVC inzamelgebieden blijken  cruciaal te zijn geweest voor dit feit. Mede daarom hebben Meerland en HVC besloten om samen te beginnen aan capaciteitsuitbreiding van de “groene” fabriek die gevestigd is in Middenmeer. Men mikt op een EXTRA verwerkingscapaciteit  van 28.000 ton. HVC en Meerlanden hebben dit plan vastgelegd middels het tekenen van een intentieovereenkomst.

 Omzetten van Biogas naar ‘groene’ gas beter na uitbreiding fabriek

Met de geprojecteerde uitbreiding zal de fabriek in Middenmeer straks over 4 vergistingslijnen beschikken in plaats van de drie huidige. Ook zal een gasfabriek verrijzen die ervoor zal zorgen dat biogas, afkomstig uit gft en etensresten, zal worden opgewekt. Dan start het proces van omzetting van biogas naar groene gas die dan wordt ingezet op het openbare gasnet in Nederland. De groene gas zal dan worden geleverd aan de huishoudens en gastankstations over geheel Nederland. Woningen worden zo door gft verwarmd en wordt er gekookt op gas en maakt de transportsector (auto’s) er ook gebruik van. Zo maken bijvoorbeeld ook de inzamelvoertuigen van Meerland er goed gebruik van.

Scheiden van afval blijkt effectief

Het scheiden van gft en etensresten is dus zeker geen te verwaarlozen activiteit. Het is bijvoorbeeld zo dat één volle groene container van 140 liter zorgt voor genoeg groen gas om er 3 weken op te koken. Deze hoeveelheid is ook genoeg om uw huis voor ongeveer een dag te verwarmen. Compost wordt er ook uit gehaald, en wel 15 tot 20 kilo daarvan. Gft kan als groene gondstof de basis zijn voor veel meer producten. Biobased economy is mogelijk de technologie van morgen, HVC en Meerland gaan daar onderzoek verrichten om het te maximaliseren. Op weg naar deze nieuwe vorm van technologie zal er veel kennis opgedaan worden. Deze kennis zullen ze bundelen en inzetten voor verbetering van de gft-verwerking.

Goedkoopsteenergie.com houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene energie en gas. Het omzetten van biogas naar groene gas zal met de jaren steeds meer gaan betekenen. Het ontwikkelen en maximaliseren van deze technologie gaat de goede kant op. U kunt op de website ook terecht voor het vergelijken van energeleveranciers. Op deze manier weet u welke voordelig uitvallen. Ook voor de allerlaatste energieaanbiedingen kunt u altijd een kijkje nemen op de website. Er is altijd voordeel te halen!

Plaats een reactie