Het benutten van omgevingswarmte-en koude leidt tot Gasloos verwarmen

Het verminderen van gasverbruik is van eminent belang om het klimaat gezond te houden en ook ter voorkoming van aardbevingen zoals in Groningen. Het doel van het kabinet is om tegen 2050 een economie te hebben dat vrij is van fossiele brandstoffen. Welke bronnen gaat men dan gebruiken ter vervanging van het fossiel gas? Dat is een heel goede vraag. De duurzame bronnen als zon en wind zullen zeker aan te pas komen. Maar ook de warmte en koude in de directe omgeving kan omgezet worden ter vervanging van fossiele brandstof.

Warmte en koude komt heel veel voor in onze omgevingen. Alleen realiseren we het vaak genoeg niet. Dagelijks spoelen we warmte vanuit onze huizen en kantoren door het riool zonder erbij stil te staan. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de warmte die via de diverse industriële processen via de schoorsteen of het afvalwater wordt geloosd.

Hoe wordt de omgevingswarmte -en koude in kaart gebracht?

Omgevingswarmte- en koude komt haast overal voor er mensen zijn. En het moet dus als het kan goed in kaart gebracht worden. Tauw, een Europees advies-en ingenieursbureau, die een sterke positie heeft in milieuadvies en duurzame ontwikkeling van de leefomgeving heeft een oplossing.Ze hebben een online kansenkaart ontwikkeld. Deze kaart brengt voor u de warmtebehoefte in kaart en daarnaast ook de de hoeveelheid warmte die er in diezelfde omgeving wordt weggespoeld en/of weggeblazen. Ook wordt er nagegaan als het oppervlaktewater warmte te bieden heeft. Of koude, want door veranderingen in het klimaat is er juist vraag naar  meer verkoeling. Wat is het doel van de kansenkaart? Vraag en aanbod worden door de kansenkaart op lokaal niveau snel uitgewerkt. De basis is er dan waardoor de relevante partijen aan het werk kunnen. Weer een stap dichterbij een duurzamere samenleving.

Goedkoopsteenergie.com houdt u op de hoogte van de relevante ontwikkelingen op het gebied van ‘groene’ energie. Daarnaast maakt u natuurlijk ook gebruik van de energievergelijker om de leveranciers te vergelijken. En over de allerlaatste energieaanbiedingen praten we niet, u weet dat die er altijd zijn. Wees wijs en vergelijk! 

Plaats een reactie