Grensverleggende ontwikkeling voor de energiesector: Blockchain trend

Het woord: blockchain wordt de afgelopen periode veel gebruikt. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat deze technologie staat achter het bitcoin gebeuren. Potentie zit er dus in. Het byzondere van deze technologie is dat het zich niet alleen beperkt tot bitcoin. Ook de energiesector kan er flink veel uit halen. Echter gaat men het publiek wel moeten overtuigen dat Bitcoin mining voordelig kan zijn. Bitcoin mining wordt de afgelopen periode te vaak negatief besproken. De oorzaak daarvan is de energieconsumptie achter bitcoin mining. Gaat blockchain een positieve bijdrage kunnen leveren aan de energiesector? Kenners zijn van overtuigd dat blockchain wel degelijk een revolutie kan ontketenen in de energiesector. De vraag die dan gelijk gesteld wordt: Volgens welk principe zal er gewerkt worden?

Volgens welk principe werkt blockchain?

Bitcoin wordt aangestuurd door de blockchain technologie. Het lijkt een vaag concept te zijn, maar het principe is in feite heel glashelder. Blockchain is niets anders dan een onlin en decentrale database. Wat betekent dit? Kort uitgelegd betekent dit dat de informatie niet beheerd wordt door een centrale partij. Verscheidene computers die aangesloten zijn op het netwerk controleren de informatie. Door dit concept wordt het systeem getypeerd als een eerlijk en transparant systeem.

Ook de volgorde van het verschijnen van de informatie is van groot belang. De informatievoorziening is bij bitcoin heel erg belangrijk. Naast bitcoin kan ook de energiesector goed gebruik maken van de blockchain technologie. Het werkt echt en ter uitleg wordt er verder over gesproken.

Decentralisatie en groener leven met blockchain

Wat doet blockchain technologie? Blockchain technologie maakt het direct mogelijk om van persoon tot persoon informatie uit te wisselen. En dit helemaal zonder een derde, centrale partij. De ontwikkeling leent zich goed voor gebruik in de energiesector. De gevestigde energiebedrijven staan uitdagende tijden te wachten vanwege de evolutie van stroomopwekking. Consumenten kunnen nu zelfstandig en eenvoudig energie opwekken. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld heel goed inzetbaar voor de consument. En precies hier kom de blockcahi technologie in. Het uitwisselen van energie kan met deze technologie vlotter verlopen. Blockchain zal als instrument gebruikt kunnen worden in de lokale energiehandel.

Slimme contracten versnellen processen

De introductie van snelle contracten is bedoeld om processsen van lokale handel te bespoedigen. De zogenoemde slimme contracten, oftewel smart contracts werken goed binnen blockchain. De contracten worden namelijk opgeslagen op de blockchain en kunnen dus door het netwerk zelf gecontroleerd worden. Dat is het unieke van blockchain.

Controle van een derde partij is door deze toepassing dus helemaal niet meer nodig. Daarnaast komen er andere toepassingen bij voor de onderlinge handel tussen consumenten. Er wordt bijvoorbeeld automatisch een controle uitgevoerd en geverifieerd door het netwerk zelf. En ook de uitbetaling vindt direct plaats. Het is duidelijk aantoonbaar dat dit proces sneller, transparanter en efficiënter is. Goed uitgangspunt voor de nabije toekomst.

Grote energiebedrijven

Hoe zullen grote energiebedrijven omgaan met deze ontwikkeling? Mede door de blockchain krijgen de kleinere bedrijven en consumenten steeds meer bewegingsruimte in de energiesector. Eén der resultaten is dat de energieproductie op lokaal niveau beter wordt opgepakt. Ook zal er meer gestopt worden in de groene energieprojecten. Ontwikkelingen die allemaal zullen zorgen voor een vlottere energietransitie.

Er zal een verschuiving van rol zijn voor de grotere energieleveranciers in de nabije toekomst. Dat staat al vast. Hoe of wat deze rol zal zijn moet nog bekeken worden. Het kan voorkomen dat ze bijvoorbeeld een adviserende rol zullen innemen. Ze zullen dan de consumenten als brede energieadviseur kunnen dienen. GoedkoopsteEnergie.com blijft u in elk geval op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen. Feit is dat u toch nog energie gaat moeten vergelijken om er voordelig uit te komen. Er zijn tal van energie aanbiedingen die mooie besparingen beloven. Het ligt aan u om te kiezen en te besparen op uw energiekosten.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie