Greenchoice koopt aandelen Qurrent voor volle 100% over

Stichting DOEN heeft een overeenkomst met Greenchoice bereikt voor de overname van Qurrent. Beide energieleveranciers zitten op de duurzame energiemarkt en leveren aan ongeveer 500.000 klanten samen groene stroom. Het leeuwendeel van de klanten zit bij Greenchoice en de rest bij Qurrent( verhouding 4:1). Dat wilt niet zeggen dat Qurrent minder kwaliteit levert. Bij Qurrent heeft men de afgelopen periode grote successen geboekt en zelfs een deal als shirtsponsor van voetbalclub Feyenoord kunnen realiseren.

Nog geen zichtbare wijzigingen direct na overname

Naast de formele overname zal er niet veel te merken zijn door de consument als het gaat om de naam. Voorlopig zal de naam van Qurrent nog blijven staan op de shirts van de voetbalclub Feyenoord. Alhoewel alles haast rond is tussen de ondernemingsraden van Greenchoice als Qurrent moet het nog officieel gemaakt worden. Er is een verzoek daartoe ingediend bij Autoriteit Consument & Markt(ACM) die concurrentiewaakhond is. Na de goedkeuring van ACM is Greenchoice dan de nieuwe 100% eigenaar van Qurrent. De overdracht van de aandelen zal dan gedaan worden door de huidige eigenaar, stichting DOEN(Fonds van de Goede Doelen Loterijen).

Greenchoice heeft een zeer ambitieus groei traject uitgestippeld en wilt ook gelijk werken aan de kwaliteit. De Nederlandse energiemarkt moet verder vergroend worden en de energietransitie moet versneld uitgevoerd worden. Greenchoice wilt met de overname van Qurrent zorgen voor versnelling van dat plan. Men heeft een schaalvergroting op het oog die zal zorgen voor extra slagkracht en ook een beter bereik naar de klant toe. Een samensmelting van de twee energieleveranciers betekent meer kennis en ervaring. Dit kan een positief effect hebben op versnelling van de lokale opwek-en besparingsprojecten.

Winstoogmerk Qurrent niet leidend bij oprichting

Per 1 oktober 2018 moet de overname door Greenchoice officieel zijn. Bij de oprichting heeft Igor Kuin aangegeven in 2005 dat Qurrent een trendsetter moest zijn op het gebied van groene energie. Qurrent moest het gebruik van groene energie in Nederland aanjagen. De opzet was er dus niet om winst te maken. Op een gegeven moment werd Qurrent verkocht aan stichting DOEN(2012). Er werd gelijk na de overname een bedrag van ongeveer 11,9 miljoen euro gestopt in groene energieprojecten. Daarna heeft men nog eens een extra 7,2 miljoen gestopt in Qurrent. Ruime investeringen gedaan door stichting DOEN dus. Investeringen worden ook regelmatig gedaan door Greenchoice, dus daar is er alvast wat raakvlak.

Er hangt wel een waas van geheimzinnigheid rond de opbrengst van de deal. Na de verkoop is stichting DOEN wel van plan om geld te gaan stoppen in onder andere nieuwe groene, sociale en creatieve projecten. Men oogt op start-ups en voorlopers voor duurzame energie.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie