Greenchoice en gemeente Rotterdam werken aan verduurzaming

Gemeente Rotterdam ziet veel heil in het verduurzamen van de stad. In het teken van de verduurzaming heeft men zelfs de Rotterdamse Energiecoöperatie (REC)opgericht. Met de oprichting heeft men als doel gesteld om tienduizend zonnepanelen op Rotterdamse daken te hebben tegen het jaar 2020. Deze coöperatie is voor en door Rotterdammers. Men is van mening dat de gang naar totale verduurzaming ergens moet beginnen en dit is het. Iedere bewoner die 100% groene energie wilt afnemen zal het binnenkort kunnen krijgen. Greenschoice die ook leverancier is van groene energie staat achter het initiatief van de Rotterdamse Energiecoöperatie.

Waarom Rotterdam als keuze?

De stad Rotterdam is de ideale plek om dit project uit te voeren. De meeste platte daken van Nederland staan namelijk in deze stad. De beschikbare oppervlakte is ongeveer 14,5 vierkante kilometer. Wat de verbazing wekt is dat juist in de maasstad de minste huishoudens met zonnepanelen gevestigd zijn van geheel Nederland. Die potentie mag niet onbenut blijven. De REC is van mening dat er verandering in moet komen. De gemeente Rotterdam heeft dus als doel gesteld om tegen 2030 meer groene energie op te wekken dan ze nodig hebben. Het doel is gesteld en moet er dus gewerkt worden om het te realiseren. De REC is er ook om de lokale energietransitie een ‘boost’ te geven.

Plannen voor 2018

De REC is pas opgericht, maar blijft niet bij de pakken neer zitten. Voor dit jaar hebben ze een schema opgesteld die afgehandeld zal moeten worden. Men wilt bijvoorbeeld minimaal vijf zonprojecten openstellen voor huishoudens in Rotterdam. De postcoderoosregeling oftewel de de landelijke Regeling Verlaagd tarief is daarnaast ook nog een extra maatregel. Omwonenden van de REC-projecten hebben namelijk recht op een jaarlijkse teruggave van energiebelasting. Huishoudens die geen geschikt eigen dak hebben worden zo in de gelegenheid gesteld om ook een voordeel te halen uit de productie van zonne-energie.

Het zal zeker een effect hebben op de prijzen van groene energie. Meer productie betekent meer beschikbaarheid. Dit kan lagere leveringstarieven als effect hebben. Vergelijken van energie zal een belangrijke ’tool’ worden in de nabije toekomst.

Plaats een reactie