Gemeente Breda gaat voor grote besparing op energie met inzet nieuwe LED-verlichting

Gemeente Breda heeft een pasklaar plan liggen om de komende twee jaar ongeveer 8400 armaturen van de straatverlichting te gaan verduurzamen. De armaturen zullen namelijk vervangen worden door LED-varianten. Op 29 november jl. verving Wethouder Energietransitie Greetje Bos als kick-off een van de verouderde gloeilampen door een nieuwe LED-armatuur. Dit gebeurde aan het Minervum gelegen op het industrieterrein Hoogeind. 

LED-lampen duurzamer dan gloei-of TL-varianten

Dat de LED-lampen duurzamer zijn dan hun voorgangers (gloei-of TL-lampen) is dus reeds bewezen. Er is heel veel data beschikbaar waaruit men bewijzen kan halen. Daarnaast brengt het meerdere voordelen met zich mee. Onder andere het vermiinderen van de CO2-uitstoot, grotere levering van lumen per Watt, meer branduren en tenslotte ook minder verbruikk van stroom. Deze voordelen hebben de afgelopen jaren ertoe geleden dat er reeds 6500 van de bestaande 40.000 lampen zijn vervangen door LED-verlichting. Breda hanteert dus een concept waarbij tijdens onderhoudswerkzaamheden ook vervangingen worden gepleegd.

LED-verlichting snel terugverdiend

LED-verlichting brengt dus tal van voordelen met zich mee. Vandaar dat men zich er steeds meer LED-verlichting laat plaatsen. LED-lampen hebben namelijk een snelle terugverdientijd waardoor ze zeer gewild zijn. De 8.400 armaturen die men wilt gaan vervangen zijn grootverbruikers. Deze armaturen noteren namelijk een totaal verbruik van meer dan 50 Watt. De zware armaturen staan op bedrijventerreinen, in het buitengebied en ook langs de onsluitingswegen. Op hele strategische plekken dus. De LED-armaturen die men zal plaasten ter vervanging kunnen tot wel 50% energie gaan besparen ten opzichte van het huidig verbruik. Het ligt dan ook aan het oorspronkelijk vermogen om mee te beginnen. Het verduurzamingstraject zal na afronding moeten zorgen voor een gemiddelde besparing van ongeveer 23% op het totale energieverbruik van de openbare verlichting. Omgezet is dat een besparing van ongeveer 1.800.000 kWh per jaar, het equivalent van ongeveer 515 huishoudens.

Toekomstproof denken ook deel van het plan

Dit plan omvat veel meer dan het verduurzamen alleen. Men zal bijvoorbeeld ook nog smart-lightning technologie toepassen en er zo voor zorgen dat de nieuwe armaturen toekomstproof zijn. Deze technologie stelt beheer op afstand en uitleesbaarheid beschikbaar, hetgeen leidt tot meer energiebespaarkansen. Tenslotte zal men op het industrieterrein Hoogeind ook een demonstratieproject opzetten in samenwerking met Philips. Men wilt namelijk kijken als men openbare verlichting met toepassing van andere technieken nog zuiniger kan krijgen.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie