Gasunie bespaart ruim 7 miljard m³ Gronings aardgas door bouw stikstofinstallatie

In het Groningse Zuidbroek bouwt Gasunie een stikstofinstallatei die jaarlijks ruim 7 miljard Gronings aardgas zal moeten besparen. Bij de volledige productie in 2022, zal de gaskraan compleet dicht gedraaid worden. Gasunie maakte dit aldus bekend de afgelopen week bij de presentatie van de jaarcijfers.

Wat is het nut van een stikstofinstallatie?

Stikstof wordt middels een stikstofinstallatie toegevoegd aan hoogcalorisch gas uit Nederlandse en buitenlandse bronnen. Hierdoor zal het gas dus laagcalorisch worden en geschikt gemaakt worden voor het gebruik binnenshuis. Het gasveld in Groningen is een laagcalorisch veld. In 2022 zal er maximaal 12 miljard aan kubieke meter aardgas uit het Groningse gasveld gehaald worden. Zulks werd aangegeven door Minister Wiebes van Economische Zaken. Deze hoeveelheid wordt dus door de stikstofinstallatie bereikt.

Aardgas transport omlaag

Gasunie heeft aan dat door haar netwerk in 2018 ruim 8 miljard kubieke meter minder aardgas werd vervoerd. Die vermindering komt doordat er in november en ook december minder hoogcalorisch gas vervoerd is geworden. Anders is er wel een positieve wijziging genoteerd. Men heeft het afgeloipen jaar wel fors meer gas geconvergeerd naar ‘Groningenkwaliteit’. Ruim 28,9 miljard kunbieke meter gas werd dus geconvergeerd in die periode. Dat is een toename van ongeveer 12 procent.

Voorts is Gasunie van plan de komende periode zich volledig toe te leggen op de produktie van groen gas, waterstof, warmtenetten en ook carbon capture and storage ( CCS).

Waterstof gaat goede tijden tegemoet

Het jaar 2018 heeft over 2018 een goede periode doorgemaakt. Een ggoed voorbeeld daarvan is dat de chemieconcerns Dow Chemicals en Yara in Zeeland sinds eind 2018 waterstof uitwisselen via een oude gasleiding. Wat betekent dus deze uitwisseling? Beide partijejn besparen met deze uitwisseling het energieverbruik van ruim 3.000 huishoudens. Daarnaast is er ook een samenwerking met Engie, waarbij men een fabriek heeft opgezet voor een grote elektrolyser die ingezet zal worden voor de productie van waterstof.

Groen gas toont ook potentie

Groen gas toonst naast waterstof ook veel potentie om groots te worden. Volgens Gasunie kan er zo vroeg als 2023 reeds 1 miljard kubieke meter aan gas ter beschikking zijn van de gemeenschap. Om dat te verwezenlijken gaat Gasunie samen  energiemaatschappij een samenwerking aan. Het doel van deze samenwerking is om een ‘groen gas booster’ aan te leggen. Deze ‘groen gas booster’ moet de druk van het gas verhogen. Dit zal als effect hebben dat groen gas vanuit het regionale Enexis net samengevoegd kan worden aan het transportnetwerk van Gasunie. Ook wordt in Alkmaar een installatie opgezet voor de conversie van rioolslib en mest naar waterstof en groen gas. Per projectie moeten in 2023 drie fabrieken ruim 500 miljoen kubieke meter groengas op de markt kunnen brengen.

Dit soort van initiatieven wordt Nederland steeds duurzamer en dat is nodig. Nederland moet en kan het beter doen. Door samen te bundelen komt Nederland verder.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie