Gas-en energieprijzen gaan de lucht in , hoe verder?

Het is bij wet vastgesteld dat er 2 keer per jaar een wijziging moet zijn van de variabele energietarieven . Dat geschiedt per 1 januari en per 1 juli gedurende het jaar. Per 1 juli 2017 mag Nederland weer een wijziging in de energie-en gasprijzen tegemoet zien. Er is een poos over en weer gesproken over een stijging die fors zal zijn of dan ook toch niet. Uiteindelijk hebben diverse bedrijven en instanties hun bevindingen gedaan. Men heeft voorspellingen gedaan die naar verwachting zullen uitkomen . Stroomprijzen zullen naar verwachting vrijwel gelijk blijven of een lichte stijging doormaken. Gasprijzen aan de andere kant zullen naar verwachting wel een forse stijging doormaken. Gas is binnen een gemiddeld huishouden meestal de grootste kostenpost. De aankomende stijging gaat zeker wel een bepaalde impact hebben op het besteedbare inkomen . 

De stroomprijs en leveringskosten stijgen minder hevig, maar dat wil niet betekenen dat het weg te cijferen is. Diverse leveranciers hebben hun stijging in percentages bekendgemaakt aan het publiek . Als voorbeeld hebben we Delta die bekend maakte een stijging van 6% te verwachten voor gas. Essent maakte een prognose voor ongeveer 5% aan verwachtbare stijging. Al met al worden deze stijgingen opgeteld bij elkaar een flinke duit. Energierekeningen van de gemiddelde gaan daardoor flink stijgen . Veel huishoudens in Nederland hebben nog een variabel energiecontract , dus gaan deze half jaarlijkse aanpassing met lede ogen tegemoet zien.

Is het kiezen van een vaste leverancier voordeliger of niet?

Er wordt aan klanten de aanbeveling gedaan om zich voor langere tijd te binden aan dezelfde energieleverancier. Dat is bedoeld om de kosten in toom te houden voor een bepaalde periode. Is dit wel waar als we kijken naar feiten?  Er bestaat een kans dat u juist een toename van de kosten tegemoet kunt zien. Indien u langer dan één jaar verbonden bent aan hetzelfde energiecontract wordt u automatisch overgezet naar de variabele tarieven. Men heeft dit een gepaste benaming gegeven namelijk een “slaperscontract”. De kosten voor energie liggen bij een dergelijk contract meestal namelijk bijna altijd hoger. Hoe pakt met dit dan aan? De meeste klanten omzeilen dit door jaarlijks van energieleverancier te verwisselen. En komt nog bij kijken dat door het overschot aan energieleveranciers er vaak extra kortingen worden aangeboden . deze kortingen die als lokaas dienen kunnen wel oplopen tot € 250,- extra voordeel.

Wat mag de consument verwachten in de toekomst?Dalen de inkoopprijzen echt?

De aankomende stijging is zeker minder goed nieuws voor de klant , maar op langer termijn is het verwachtbaar dat deze situatie veranderd. In 2018 is het verwachtbaar dat er een daling komt van de ‘kale variabele’ tarieven. Het toenemend aanbod van energie zal daartoe een flinke bijdrage aan leveren . Duurzame energie (zonne-en windenergie) en gas uit Europa kunnen deze situatie danig gaan beïnvloeden . Echter zullen de belastingen uiteindelijk gaan uitmaken als de daling van inkoopprijzen merkbaar zal zijn. Het is reeds bepaald dat volgend jaar de ODE( opslag duurzame energie) volgens planning gaat van € 60,- naar € 100,- per jaar. Uiteindelijk zal de ODE in 2020 naar € 200,- per jaar oplopen.

Van alles kan nog gebeuren tot aan 2020. Het kan zelfs voorkomen dat een nieuw kabinet de stijging van de energiebelasting versneld om veel meer duurzame energie te produceren. Allemaal speculaties die gedaan worden door deskundigen op dat gebied.

Concurrentiestrijd gaat onverkort door!

De energiemarkt zal altijd een markt in beweging blijven , zelfs met de prijsveranderingen. Steeds komen er nieuwe uitdagers bij op de markt. Energieleveranciers gaan samenwerkingen aan met andere organisaties om zodoende meer mensen te bereiken. De welkomstkortingen worden steeds aanlokkelijker gemaakt bij vaste contracten. Variabele contracten worden dan vaak overzien vanwege de ‘besparingen’ op vaste contracten. Klanten die niet willen overstappen worden nu ook verwend met verlengingsaanbiedingen. Concurrentie leidt tot creativiteit. Leveranciers zullen altijd een methode ontdekken om klanten aan te trekken. Het is nog lang niet afgelopen!

Plaats een reactie