Energieverspilling in gebouwen kan verminderd worden door ING Energierobot

ING is weer met een stukje innovatie om het leven simpeler te maken. Recent is de Energierobot gelanceerd die verspilling van duurzame energie helpt tegen gaan. Hoe werkt deze robot precies? Met het gebruik van algoritmes en informatie verkregen van slimme meters van de gebouwen wordt er primair gewerkt. De verkregen informatie(dag en nacht) wordt dan volledig geautomatiseerd vergeleken op basis van de exacte benchmark van het geselecteerd bouwsel. Met deze scan wordt ook  tot wel 15% aan besparingsmogelijkheden voor duurzame energie aan het licht gebracht. In cijfers uitgedrukt is dit ruim 50% van het totaal aan opgewekte groene energie binnen Nederland.

Energieverspilling gebouwen groot probleem

De verspilling van duurzaam opgewekte energie in Nederland is een heus probleem. Er wordt ongeveer de helft daarvan door gebouwen verspild. Dat heeft diverse oorzaken. Er is aan het licht gekomen dat ruim 70% van de klimaatinstallaties niet goed is afgesteld. In de zomer worden gebouwen bijvoorbeeld nog verwarmd , gekoeld of verlicht zonder de aanwezigheid van mensen binnen. De gebouwen die reeds de status van energielabel A hebben verkregen kunnen dus gewoon het verbruik van een energielabel G registreren. De Energierobot kan dus in deze goed ingezet worden om de verspilling flink in te dammen.

Er is ook een wettelijke bepaling aangenomen welke per 1 januari 2018 veel gebouwen verplicht om een energiemonitoringsysteem te gebruiken. De Energierobot van ING is een heel goede tool die dus gebruikt kan worden om invulling te geven aan deze verplichting.

Besparen op diverse manieren door gebruik Energierobot

ING REF is financierder van de vatsgoedportefuille en kan met dit initiatief heel veel besparen. In termen van geld kan men tot wel 30 miljoen euro aan energiekosten opstrijken aan besparingen. Daarnaast kan er ook een geprojecteerde besparing van ruim 92.000 ton aan CO2-uitstoot gehaald worden. Deze besparingen kunnen gehaald worden zonder dat er extra investeringen nodig zijn van klantzijde. Deze ontwikkeling is dus een zeer welkome voor de klanten van de ING. Deze ontwikkeling zal het verduurzamingsproces zeker ook een duw in de rug geven. Energieverspilling indammen is een heel goede stap en zal ING verder op de kaart brengen.

 

Plaats een reactie