Energierekening laat zien waar u kunt besparen

Iedereen krijgt te maken met een eigen energierekening wanneer zij voor het eerst een eigen woning krijgen. De energie en gaslevering word verzorgd door een energieleverancier en u bent dan ook verplicht een energiecontract af te sluiten. Bij welke energieleverancier dit is mag u zelf uitmaken.

Dan komt de energierekening en u snapt er weinig van, dat is logisch want er staan allerlei kosten op vermeld waar u geen kaas van heeft gegeten:

  • Vastrecht
  • Kosten voor het netbeheer
  • Energiebelasting
  • BTW
  • Tarief per kilowattuur (kWh)
  • Tarief per kubieke meter (m3)
  • Meterhuur

Wij leggen de kosten van de energierekening voor u uit

Het ontleden van uw energierekening lijkt wel op het ontleden van een rekensom en veel consumenten begrijpen dan ook weinig van wat er staat vermeld. De energieleverancier brengt u allerlei kosten in rekening, men heeft de neiging om alleen te kijken naar de leveringsprijs voor energie en gas, en naar het uiteindelijke voorschotbedrag. Toch is het verstandig om de overige kosten ook te bekijken en zonodig te vergelijken. Vooral wanneer u voor het eerst een woning gaat huren of kopen is het niet duidelijk hoeveel u gaat betalen aan de energieleverancier omdat het werkelijke verbruik eerst geschat gaat worden.

Hoe groter het huishouden des te hoger de energiekosten

Ten eerste word er gekeken naar de samenstelling van uw huishouden bestaat dit alleen uit u zelf of gaat u met meerdere personen samenwonen? Dit is belangrijk om te weten omdat er word gerekend op basis van de grootte van uw huishouden. Hoe meer personen er wonen hoe hoger het energie en gasverbruik.

Energieleveranciers hanteren daarvoor het gemiddelde verbruik die weer wordt onderverdeeld in: Alleenstaanden, duo, gezin 4 personen, groter gezin van 5 á 6 personen. Bij een alleenstaande word er uitgegaan van een verbruik van 2000 kilowattuur en 1400 kubieke meter aan gas. Dit hoeft uiteraard niet het geval te zijn wanneer je zuinig omgaat met je energieverbruik dus dan zal er aan het einde van het jaar een bedrag aan u terug worden betaald. Het energieverbruik word over een jaar gemeten en wanneer dit jaar voorbij is dan pas weet je wat je echte verbruik is geweest.

Wanneer je voor het eerst een energieleverancier moet kiezen dan is het wel verstandig om je verbruik iets hoger in te schatten waardoor je kunt voorkomen dat je teveel moet bijbetalen aan het einde van het jaar.

Vastrecht? Wat is dat?

Dan nu een uitleg over de kosten zoals ze staan vermeld op de energierekening te beginnen met het vastrecht, want wat is dat precies? Het betreft de vaste kosten die moeten worden betaald voor het leveren en transporteren van uw energie. Deze kosten zijn niet vastgesteld op een maximum dus kunnen verschillen per energieleverancier.

Betalen voor het beheer aan het netwerk

Netbeheer kosten betaalt u voor het gebruik van het netwerk en ieder huishouden heeft een aansluiting voor energie en gas dus hier betaalt u ook voor onder de noemer netbeheer. De netbeheerder maakt kosten voor het onderhoud van het elektriciteitsnetwerk dus deze kosten worden doorberekend aan de consument.

Energiebelasting en BTW

Energiebelasting word ook door u betaald en is bedoeld om efficiënter met het energieverbruik om te gaan, het is dus een stimulans om zo zuinig mogelijk energie en gas te verbruiken. Daarbij is er ook nog de Opslag Duurzame Energie u betaalt hier ook voor zodat de overheid kan investeren in meer duurzame energie. Dit geld komt in een subsidiepot waarmee de energiesubsidie’s worden verstrekt.

Dan moet er ook nog eens BTW worden afgedragen over uw energie en gasverbruik plus betaalt u BTW over uw voorschotbedrag. Al die belastingen zijn verwarrend maar er is ook nog een belastingvoordeel in de vorm van de heffingskorting: een belastingvermindering op een gedeelte van uw energieverbruik, dit is een vast bedrag per jaar en ligt voor 2016 op €310,81 exclusief BTW. Ieder huishouden heeft namelijk een basisbehoefte die door de belastingdienst niet word belast. Uw energieleverancier heeft deze belastingvermindering dus al toegepast.

Vergelijk eerst energieprijzen voordat u definitief kiest voor een energieleverancier

Een energieleverancier vraagt een bepaalde prijs voor het leveren van energie en gas, dit kan verschillen daarom is het van belang dat u deze leveringsprijzen met elkaar vergelijkt voordat u besluit te kiezen voor een bepaalde energieleverancier. U kunt hier namelijk veel geld op besparen met een voordeel van ongeveer €400. Klakkeloos kiezen voor de eerste de beste energieleverancier raden wij u dan ook af.

Meterhuur en de regionale netbeheerder

In uw woning hangt een energiemeter en een gasmeter die uw verbruik registreren, hiervoor moet u jaarlijks meterhuur betalen. Voor een standaard aansluiting ligt dat op ongeveer €250 per jaar maar verschilt per netbeheerder en hier kunt u niet op besparen want een netbeheerder word u toegewezen.

Plaats een reactie