Energienet wordt beter beschikbaar gemaakt door Tennet

Meer partijen zullen binnenkort meer toegang krijgen tot het energienetwerk ten gunste van Tennet. Dat wordt met een doel in gedachten gepland. Het doel is om stabiliteit op het netwerk te waarborgen. Men gebruikt als leidraad hier de blockchaintechnologie. Dit is de geschikste technologie om het doel dus succesvol te behalen.

Garantie op balans energienetwerk

Tennet heeft in 2018 een proef uitgevoerd i.s.m. Vandebron en IBM om de balans op het energie netwerk te garanderen. Daarbij werden batterijen van elektrische auto’s gebruikt. Deze proef is dus heel aardig gelukt en nu liggen er plannen om het grootser uit te voeren. Tennet heeft plannen om meer bedrijven toegang tegeven tot het netwerk. Tennet zal dit middels een tender doen.

Waarom is balans op het energienetwerk van belang? De balans op het energienetwerk is van enorm belang. Het vorig jaar heeft een heel kleine storing bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat digitale klokken enkele minuten achter liepen. En dat speelde zich niet alleen in Nederland plaats. Het was merkbaar over geheel Europa. Tennet heeft een mooi idee op dit op te vangen. In geval het energieaanod verschilt van de vraag, zullen er externe krachten worden opgeroepen om dit te corrigeren.

Blockchain technologie inzetten om balans te behouden

Tijdens de test i.sm. Vandebron en IBM werd de blockchaintechnologie ingezet om de balans i het netwerk te houden. Tesla’s werden als ‘spil’ gebruikt om dit te doen. Ook bleek deze methode handig om opstoppingen op het netwerk  te doen voorkomen. Vandebron heeft een heel belangrijke taak in het garanderen van de balans. Deze moeten namelijk op verzoek van Tennet het laden van elektrische auto’s tijdelijk stoppen en weer opstarten indien nodig.

Tesla’s houden dagelijks balans in stand

Dagelijks worden er via Vandebron ongeveer 150 Tesla’s ingezet om de balans te handhaven op het netwerk. Tot op dit moment worden er uitsluitend Tesla’s gebruikt worden om op deze manier het netwerk in baland te houden. Er wordt wel heel hard gewrkt aan het slim laden via laadpalen ook mogelijk te maken. Dat brengt het voordeel met zich mee dat u kunt laden ongeacht het type voertuig. Het slim laden voor iedereen met een elektrische auto zal het verder opschalen zeker positief stuwen.

Wees wijs en vergelijk!

 

Plaats een reactie