Energiemarkt krijgt extra opslagcapaciteit met gebruik grootste Europese batterij

Het is zover, EnspireME, de grootste batterij van Europa is gereed voor gebruik. Het totaal Europese elektriciteitsnet zal vanaf nu dus kunnen profiteren van de extra reservecapaciteit. Per 1 juni 2018 heeft men het batterijproject formeel in gebruik genomen. De opening werd gedaan door de eigenaren Eneco en ook Mitsubishi Corporation. De bouw van deze batterij heeft ongeveer 8 maanden in beslag genomen en staat gevestigd  in het Noord-Duitse Jardelund.

Europese energiemarkt krijgt ‘boost’ door extra capaciteit

Er komt met de ingebruikname van EnspireME een vermogen van ruim 48 MW bij. Deze grote batterij bestaat uit ongeveeer 10.000 litium-ion accu’s. Wat betekent dit in termen van voorziening? Dat betekent dus dat er nu dus de extra stroom die geleverd kan worden aan ruim 5.300 Duitse huishoudens opgeslagen wordt voor één etmaal. De bedoeling is dat deze batterij primair wordt ingezet om de reserve markt een extra opslag te geven. Het is een gegeven dat netbeheerders altijd op zoek zijn naar reservecapaciteit. Die hebben ze dus nodig om de benodigde 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te waarborgen. Het in gebruik nemen van deze batterij betekent dus dat er minder grijze stroom verbruikt zal worden. Dit is de vervanging van de kolen-en gascentrales. De verduurzaming neemt langzam maar zeker een vastere vorm aan. Vanaf deze week kunnen netbeheerders dus meer reservevermogen aankopen via de wekelijkse veiling.

Windenergie mogelijk in de toekomst ook aangesloten op batterij

Windparken kunnen ook enorm veel energie produceren, dat kan ook heel goed gebruikt worden in deze situatie. Er zal onderzocht worden door Eneco en Mitsubishi hoe windenergie opgeslagen kan worden op de batterij. Zij zulklen ondersteuning genieten van de Duitse federaloe staat Sleeswijk-Holstein. Waarom wilt men dit doen? Het kan namelijk voorkomen dat de lokale windparken meer produceren dan normaal of dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. De extra energie moet dus ergens kwijt. Vandaar de gedachte om de windenergie ook een vaste plek van opslag te geven in de batterij. Men wilt met deze stap doen voorkomen dat een ondermener zijn windmolens moet uit doen op aangeven van de netbeheerder.

De opening werd officieel gedaan in aanwezigheid van notabelen waaronder de minister van Milieu van Sleeswijk-Holstein, dr.Robert Habeck en de burgermeester van Jardelund, Gudrun Lemke. Dit project werd  uitgevoerd met hulp van de stichting Norddeutsche EnergieWende (NEW 4.0), SINTEG Smart Energy Showcases en ook nog het Landesprogramm Wirtschaft. Men doet ook nog een studie ten behoeve van blindstroom ten behoeve van dit project.

Wees wijs en vergelijk 

Plaats een reactie