Energieleveranciers

In Nederland kunt u kiezen uit meer dan 30 verschillende energieleveranciers. Omdat de prijzen van energieleveranciers uiteen lopen loont het de moeite om te vergelijken. Zo ziet u direct welke energieleverancier de goedkoopste energie levert en dat kan u direct geld opleveren. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Met onze online energievergelijker kunt u uitrekenen wat de prijsverschillen zijn.


Energieleveranciers in Nederland


Energieleveranciers op de energiemarkt

De energiemarkt is sinds 2004 geliberaliseerd door de overheid. Daarvoor waren er wel meerdere energiebedrijven in Nederland, alleen was het niet mogelijk om te veranderen van energieleverancier. Elke provincie had een eigen energiebedrijf. De inwoners van de betreffende provincie hadden allemaal dezelfde energieleverancier. Echter, was het wel mogelijk dat iemand uit een andere provincie goedkoper uit was. Simpelweg omdat de energieleverancier in die regio lagere energieprijzen had. Op 1 juli 2014 besloot de overheid om de Nederlandse energiemarkt te liberaliseren. Vanaf dat moment kon iemand overstappen naar een andere (voordeligere) energieleverancier uit een andere provincie.

Autoriteit Consument & Markt. De ACM.

Nu de energiemarkt is geliberaliseerd is het voor nieuwe energieleveranciers mogelijk om toe te treden op de Nederlandse energiemarkt. Het ook mogelijk om zelf een eigen energiebedrijf beginnen en zelf energie te verkopen. Dit is echter wel op strenge voorwaarden de Autoriteit Consument & Markt. De ACM is de toezichthouder op verschillende markten en heeft als doel om de consument te beschermen. Zonder vergunning van de ACM kan een bedrijf geen energie leveren.