Energiegegevens van klanten in zorgvuldig beheer mede door extra inversteringen

Investeren in extra maatregelen voor een goed beheer en een zorgvuldige uitwisseling van energiegegevens van klanten is heel belangrijk voor netbeheerders en energieleveranciers. Het is nu vereist dat klanten expliciet toestemming moeten geven aan een energieleverancier om hun gegevens in te zien. Energieleveranciers hebben de gegevens nodig om bijvoorbeeld op maat een aanbod te presenteren. Dat klanten nu zelf toestemming moeten verlenen is een goed teken. Als consument hebben ze meer inspraak op het gebruik van energiegegevens. Hierdoor ontstaat er een bepaalde mate van vertrouwen over het juiste beheer en uitwisseling.

Toestemming verlenen voor een aanbod op maat

Loopt uw contract tegen het eind aan en wilt u mogelijk overstappen? Wilt u dan aanbiedingen van andere leveranciers bekijken? Als consument heeft u het recht om een aanbod op maat aan te vragen bij een energieleverancier.De consument krijgt dan een beter inzicht in de maandelijkse kosten en heeft ook de mogelijkheid om te vergelijken. Dat is goed voor de concurrentie. De opmaak van een aanbod op maat vereist echter persoonlijke informatie van de consument. De consument moet onder andere doorgeven de grootte van de aansluiting,het laatst bekende verbruik, de aanwezigheid van een slimme meter en natuurlijk ook de einddatum van het contract. Het laatste is zeer belangrijk, omdat men dan een eventuele overstapboete kan voorkomen. De gegevens van alle consumenten liggen in het centrale register. Er is afgesproken tussen netbeheerders en energieleveranciers dat de consumenten voortaan expliciet toestemming moeten verlenen voor het gebruik van hun gegevens.

Controle op de opvraag van energiegegevens

Er is is ook een controle ingebouwd door de netbeheerders en energieleveranciers op hoeveel keer informatie opgevraagd mag worden. Er is een limiet gesteld voor de opvraag in een bepaalde periode. De netbeheerder heeft de taak om te monitoren voor hoeveel aansluitingen de leverancier gegevens opvraagt. Er is een normaantal en men let er goed op dat het aantal niet wordt overschreden. Wat gebeurt er bij het overschrijden van het normaantal? Er zijn sancties indien men zich niet houdt aan de afspraken. Het kan zelfs zo ver gaan dat energieleveranciers tijdelijk geen toegang tot de registers wordt verleend. De energietransitie komt langzaam maar zeker op gang(fossiele naar duurzame energie). De energiegegevens van consumenten spelen een heel cruciale rol in deze ontwikkeling. Consumenten zorgen nu zelf voor het opwekken van energie middels zonnepanelen. Of anderen laden hun elektrische auto slim.

Dataveiligheid vormt steeds meer een factor. Deze gegevens zijn belangrijk en moeten dus goed bewaakt worden. Het register is een goede ’tool’ en komt goed tot zijn recht in deze. Goedkoopsteenergie.com voelt zich verplicht om u ook deze informatie door te geven. U weet bij deze dat uw gegevens dan niet open en bloot liggen. Als consument heeft u het recht te weten waarvoor uw gegevens gebruikt worden. Goedkoopsteenergie.com houdt u ook op de hoogte van de allerlaatste energieaanbiedingen. En voor het vergelijken van energieleveranciers is deze site nog steeds één van de betere sites om dat te doen. Blijft u de website op de voet volgen.

 

Plaats een reactie