Eindafrekening energie en gas onduidelijk?

Heeft u de eindafrekening van uw energieleverancier ontvangen en snapt u er geen snars van? De eindafrekening is de slotnota van uw historische verbruik in energie en gas. Daarop staan de kosten vermeldt die u het afgelopen jaar al heeft voldaan en misschien nog moet bijbetalen.

Correctiefactor? Wat is dat

Veel consumenten vinden de eindafrekening nog te onduidelijk. Zo kan het voorkomen dat er een correctiefactor word toegepast op het gasverbruik. Onze gasprijs is gebaseerd op de basis verbrandingswaarde van gas. Wanneer er dus verschillen zijn in hoog en laagcalorisch gas dan wordt de correctiefactor toegepast op uw eindafrekening.

Netbeheerkosten en aansluitvergoedingen

De slimme meter kan daarentegen wel de volume van het gas meten waar de traditionele gasmeters dat niet kunnen. Ook de netbeheerkosten worden in rekening gebracht want uw netbeheerder moet kosten maken voor uw aansluiting. De kosten hiervoor worden aangemerkt als periodieke aansluitvergoeding.

Energiemeter en meterhuur

Elke maand betaalt u de kosten voor het vastrecht en dit omvat de overige kosten die de netbeheerder moet maken. Het transporteren van gas en elektriciteit naar uw adres kost ook geld en dit is afhankelijk van het type aansluiting dat u heeft. Het is een vast bedrag maar kan per netbeheerder verschillen. Omdat u een energiemeter in huis heeft moet u daarvoor ook kosten betalen. De netbeheerder brengt u een bedrag in rekening voor het onderhouden en gebruiken van deze meter.

En tot slot: Belasting betalen op de energierekening

De ACM legt elk jaar de meettarieven vast voor elektriciteit en gas. Ook betaalt u energiebelasting via uw energierekening net als de BTW. De energieleverancier draagt deze belastingen weer af aan de Belastingdienst. Het is in ieder geval een hele rits aan termen die op de eindafrekening staan vermeld. De meeste consumenten kijken dan ook alleen naar wat ze moeten betalen of terug kunnen krijgen. Toch is het van belang dat u uw eindafrekening blijft checken op onduidelijkheden.

Altijd controleren die eindafrekening

Bekijk ook of de meterstanden kloppen die op de eindafrekening staan vermeld, want aan de hand daarvan word uw slotnota bepaald. Geef deze ook ruim op tijd door zodat uw energieleverancier niet de mogelijkheid krijgt om de meterstanden te schatten. Bent u het niet eens met de hoogte van de eindafrekening? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel bij uw energieleverancier en vraag hun deze te corrigeren.

Plaats een reactie