Eerste ondergrondse gasstation te Amsterdam opgezet

Het is voor het eerst gelukt om een gasinstallatie volledig ondergronds op te zetten. Netbeheerder Liander heeft dit kunnen realiseren. De kast die normaal op de stoep staat is verangen door het ondergrondes station aan de Keizersgracht. Er zal de komende periode ervaring worden opgedaan met het gebruik, waarna Liander zal bekijken als het brder kan worden toegepast.

In Steden worden infrastructuur en installaties steeds meer onder de grond aangelegd vanwege diverse redenen. De gemeente Amsterdam heeft jarenlang ook zo een wens gekoesterd. En deze is nu uitgekomen. De kasten boven de grond zijn vaker het doelwit van vandalisme en het herstel kost dan ook weer een flinke duit. Vandalisme en bekladding leiden tot verrommeling volgens de gemeente. Daarnaast komt er met het verplaatsen van de bovengrondse kasten naar onder meer ruimte vrij.

Uitdagingen om de kasten ondergronds aan te leggen

Het is een mijlpaal, maar dat wilt niet zeggen dat het zonder uitdagingen is verlopen. Technisch gezien is het ondergronds plaatsen van de kasten een uitdaging. Dit vanwege het feit dat bij een storing of voor onderhoud deze niet zo snel toegangkelijk kunnen zijn. Liander heft de afgelopen jaren wel gewerkt aan een veilige, ondergrondse variant. Na dat succes is het nu ook voor het eerst daarbuiten toegpast aan de Keizersgracht.

Aan de Kiezersgracht is deze installatie dus volledig onder de grond gemonteerd. Om te voorkomen dat er daar wordt geparkeerd heeft men de plek afgezet met enekele paaltjes. Nu volgt er een periode waarbij LIander gaat onderzoeken als het model breder toepasbaar is. Er zal getoetst worden als de reguliere onderhoud of opheffeing van storing zonder al te veel obstakels kan geschieden. Blijkt dit succesvol? Dan mag u in de toekomst meerdere van zulke initiatieven verwachten. Linader heeft als doel om de verduurzaming op een doelgerichte en efficiënte manier te ondersteunen. Dit is zeker een goed voorbeeld van. De gemeente Amsterdam mag trots wezen dat Liander goed heeft neergezet aldaar.

Plaats een reactie