Duurzaamheidslening wordt nu nog aangeboden door te weinig Nederlandse gemeenten

Van de Nederlandse gemeenten biedt slechts 15,5% een duurzaamheidslening aan. Waarom is een Duurzaamheidslening van belang? Een duurzaamheidslening dient een motiverend effect te hebben op woningeigenaren. Hoe werkt dat dan precies? Ze worden namelijk gestimuleerd om hun woning aan te passen door energiezuinige maatregelen/voorzieningen te treffen. Onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief , Geldshop, heeft in kaart gebracht welke provincies deze lening aanbieden. En deze informatie delen ze graag met u.

Duurzaamheidslening beperkt beschikbaar

Van de in totaal 388 Nederlandse gemeenten biedt slechts 15,5% (60 gemeenten) de duurzaamheidslening aan. Het wordt overigens zelf door de gemeenten bepaald welk budget ze ter beschikking stellen voor het faciliteren van de duurzaamheidsleningen.

Er zijn echter wel provincies die het uitzonderlijk goed doen en de duurzaamheidsleningen goed promoten. Provincie gelderland mag gerust als het grootste voorbeeld genomen worden. Ruim 37% van de gemeenten(20 gemeenten) stelt haar bewoners in de gelegenheid om een duurzaamhiedslening af te sluiten indien gewenst. Dit staat in tegenstelling tot provincies als Zeeland en Overijsel alwaar geen enkele gemeente een duurzaamheidslening ter beschikking stelt.

Alternatief voor de duurzaamheidslening

In plaats van de duurzaamheidslening kiezen veel gemeenten ervoor om anders mensen te motiveren. Men komt met allerlei andere initiatieven en regelingen die niet altijd even goed uitpakken voor de leners. Verder heerst er ook veel onduidelijkheid over het bestaan van deze initiatieven, hetgeen wordt onderschreven door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG).

Het is voor inwoners van  moeilijk om het juiste besluit te nemen als het gaat om zulke aangelegenheden. Men heeft daarom speciaal de zogenaamde energieloketten opgericht. Deze hebben vaak een regionale functie als vraagbak voor de inwoners. De kennis van gemeenten en de aanbieders in de regio worden op deze manier samengevoegd. Op zich kan deze aanpak werken, maar dan moet er een constante aanvoer en aanpassing van data zijn.

GoedkoopsteEnergie.com weet dat er een behoefte is om te verduurzamen. Energiekosten worden de komende periode ook nog verhoogd, hetgeen dus betekent dat men op alllerlei manieren gaat doen aan besparen. Een goede start is natuurlijk het verduurzamen. Uw woning of bedrijfspand energiezuinig maken, waardoor het betalen van de rekening uiteindelijk lager uitkomt

Duurzaamheid en energie vergelijken

Het duurzaam maken van uw woning is anno 2018 alleen niet genoeg om de energiekosten te drukken. U gaat ook steeds de aanbieders van energie met elkaar moeten vergelijken om het voordeel in uw zak te merken. Om dat voor uzelf te doen kunt u de rekentool op de website gebruiken om van elk der energieleveranciers uw voordeel te berekenen. Na dit gedaan te hebben kunt u zelf bepalen welk contract u uiteindelijk kiest. Zodoende kunt u de voorziene verhogingen nog onder controle houden.

Wees wijs en vergelijk!

 

Plaats een reactie