Aardgasloze nieuwbouw in de lift

Liander heeft het afgelopen jaar een heel belangrijke wijziging waargenomen. Het is naar buiten gekomen dat het eerstekwartaal er meer aanvragen naar binnen zijn gekomen voor nieuwbouw zonder aardgas dan met deze aansluiting. Uit alle aanvragen, dus renovaties en nieuwbouwwoningen, heeft ruim 62 procent een aardgasloze aansluiting aangevraagd. Het laatste kwartaal van 2018 lagen de aanvragen voor aardgasloze aansluitingen ook al in de orde van 56 procent. Er mag dus geconcludeerd worden dat aardgasloze aansluitingen in trek zijn. 

Overheid ondersteunt aardgasloze samenleving

Het gebruik van aardgas moet stelselmatig worden verminderd. Uiteindelijk moet er een samenleving ontstaan waarbij aardgas aansluitingen tot het verleden moeten behoren. De Nederlandse overheid heeft zelfs aangegeven om te werken aan het verbieden van het gebruik van aardgas. Per 1 juli 2018 mogen netbeheerders geen nieuwe woningen en/of gebouwen aansluiten op het bestaande gasnet. Beter gezegd: Het is verboden om dus nieuwe woningen en kleine bedrijfspanden aan te sluiten op het aardgasnet.

Alternatieven ter vervanging van aardgas

In de praktijk is het niet al te moeilijk om nieuwe woningen aan te sluiten zonder aansluiting op het aardgasnet. Tegenwoordig worden de nieuwe huizen zodanig geïsoleerd dat er geen gasketel meer nodig is. Er wordt dan liever gekozen voor een alternatief om te verwarmen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor collectieve warmtelevering of verwarming middels een warmtepomp.

Aardgasaansluiting onder voorwaarde nog toegestaan

Het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgasnet is echter nog niet helemaal van de baan. De aansluiting van een nieuwe woning wordt nog wel gedaan als de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd. Eenmaal aangevraagd is deze vergunning onbeperkt geldig. Er zijn wel voorzieningen getroffen om het aansluiten op het aardgasnet te demotiveren. Zo is er bepaald dat projectontwikkelaars en woningcorporaties die via Liander aardgasaansluitingen voor nieuwbouwprojecten hebben aangevraagd of in opdracht hebben gegeven er een beetje mals vanaf kunnen komen. De mogelijkheid wordt geboden de kosten verbonden aan een annulatie van een aardgasafsluiting kwijt te schelden. Ook zal de netbeheerder blijven werken aan een modus om een nieuwbouwproject alsnog zonder aardgas tot stand te brengen.

Wees wijs en vergelijk!

Plaats een reactie