Aanschafwaarde van zonnepanelen blijft afnemen

De consumenten die zelf hun energie middels panelen opwekken mogen steeds betere tijden tegemoet zien. De prijs van panelen daalt systematisch, waardoor het steeds voor meer consumenten mogelijk is om panelen aan te schaffen. De prijs van tien jaar terug is met 10% afgenomen ten opzichte van nu. De afgelopen jaren heeft de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal deze cijfers bijgehouden. Het aantal woningen met eigen zonnepanelen is mede door deze positieve ontwikkeling in 2016 alleen al met 25% gestegen. Ruim 100.000 zonnepanelen werden geplaatst op daken in 2016. Een aanzienlijke stijging dus!

Verdere afname prijs panelen zeer positief te noemen

De prijs van panelen blijft dalen. In 2016 werd voor een set van 10 zonnepanelen nog €4.600 neergeteld. Dit jaar (2017) is de prijs verder afgezakt naar €4.400 voor een set van 10 zonnepanelen. Daarnaast is het vermogen per paneel ook gestegen van 260 Wattpiek in 2016 naar 270 Wattpiek in 2017. Als dit alles mee wordt gerekend is er al met al een prijsdaling van rond de 10%.

Volgens cijfers waren er eind 2016 ongeveer 500.000 woningen met zonnepanelen ten opzichte van 400.000 in het jaar 2015. Het aantal panelen in 2016 is ten opzichte van het jaar 2010 verviervoudigd. Het is dus overduidelijk dat duurzame energie dus nu wel een zeer grote impact heeft op de huishoudens in Nederland. Van de huizen met een eigen dak heeft maar liefst 11% van dat aantal er zonnepanelen op liggen.

Dze berekening werd door Milieu Centraal gemaakt op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonne-energie. Althans dat werd gedaan in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het aantal panelen dat consumenten in hun bezit hebben.

Eind vorig jaar (2016) werd er gemiddeld 2 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland berekend. Verder is uit cijfers(CBS) gebleken dat de totale opbrengst ruim 1,5 miljard kWh is per jaar. Dat is grofweg genoeg om ruim 470.000 huishoudens te voorzien van ‘groene’ stroom. Daarvan is ongeveer twee derde deel daarvan geplaatst op woonhuizen , terwijl de rest van de panelen ligt op de daken van bedrijven of boeren en in uitgebreide (grootschalige) zonneweiden.

GoedkoopsteEnergie.com probeert u zoveel als mogelijk op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Vandaar de onderwerpen die regelmatig geplaatst worden. Daarnaast krijgt u ook de allerlaatste energieaanbiedingen die allen op voordeel uitmonden. Vergelijk de energieleveranciers en kom voordelig uit!

Plaats een reactie